dilluns, 12 de febrer del 2007

L'AVE, un altre engany en nom del "progrés" (dels constructors evidentment)


Ja estava prou deteriorat el riu llobregat al pas per Molins però ara amb les obres del TAV encara ho està pitjor. El problema es que la classe política i també la ciutadania hem donat al riu Llobregat com a perdut. I tot això per unes obres innecessàries.

Ara s'està demostrant que els partits polítics es van equivocar cedint a la pressió de certs grups de poder mediatics i econòmics de fer arribar l'AVE a Barcelona. La linia de gran velocitat ha estat només un gran negoci pels de sempre: immobiliaries, constructores, fabricants de trens, empreses turístiques, arquitectes,.... La inversió ferroviaria de l'estat l'any 2005 en el TAV va absorvir el 97% dels diners per un servei, que segons la mateixa Renfe només representa l'1% dels usuaris.

No era necessari l'AVE sino que es podien haver adaptat les actuals vies per fer-hi passar trens com l'Euromed, que poden assolir velocitats bastant altes. Des de la plataforma Cop al Tav es van presentar moltes argumentacions per oposar-se al TAV i destacaria les següents:
- El cost per km de les obres seria entre 300 i 700 milions de ptes. si s'adapta les vies existents i per construir les vies de l'AVE el cost va entre els 1500 i 2000 milions de ptes.
- És evident el cost ambiental que representa l'AVE
- L'AVE només l'utilitza una minoria de la població mentre que les Rodalies no rep inversions per mantenir les linies o ampliarles.
- Trens com l'Euromed podrien circular entre Barcelona i Madrid en unes 3 hores i mitja. Això seria 1 hora més que l'AVE, però es que l'AVE de moment tarda 2h i mitja fins a Lleida quan en aquest temps hauria d'arribar a Barcelona. Han passat mesos i no han assolit la velocitat promesa.

Al final encara resultarà que ens trobarem que l'AVE tardarà escassos 20 o 30 minuts menys del que tardaria un tren com l'Euromed. Això ens haurà costat destrossar el territori, deixar pitjor el servei de Rodalies i a sobre gastar-nos molts milions d'Euros.

Ara és molt maco queixar-se de Renfe però si es va apostar per l'AVE s'ha de consequent i ara no s'han d'oblidar que aquest desgavell és gracies al: PSOE, PP, CiU, ERC i ICV.

Per veure tots els arguments de la Plataforma Cop al Tav mireu aquí