dilluns, 11 de maig del 2009

"Per aconseguir una pau justa a Colòmbia cal primer que tohom coneixi la impunitat de l'estat"

El passat dimecres 6 de maig es va celebrar el segon dels actes del Cicle de xerrades Internacionalista, a càrrec de Luz Helena Ramírez, del Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE), que va fer un extens anàlisis del conflicte que viu Colòmbia des de fa dècades.

L’origen del conflicte resideix en els grans desequilibris entre una minoria molt rica i una gran majoria de la població que viu en situació de pobresa. També és un factor molt important el domini de les terres, en un país on mai s’ha produit una reforma agrària i on un percentatge altíssim està controlat per grans terratinents.

Sobre el conflicte armat, Luz Helena, va remarcar que només es coneix en general les accions que realitzen les FARC però va ressaltar que a Colòmbia existeix una impunitat total pels paramilitars, que en moltes ocasions tenen vincles directes amb el govern Uribe. Va recordar com a la dècada dels 80 van ser assassinats més de 5.000 càrrecs electes d’un partit polític d’esquerres anomenat Unión Patriótica.

També aquest país llatinoamericà destaca, per desgràcia, per ser el segon país del món amb més desplaçats, més de 4 milions, cosa que ha ajudat a les èlits econòmics a quedar-se amb més terres per implantar els seus cultius i jaciments. L’objectiu de MOVICE és donar a conèixer la gran quantitat de crims d’estat que es cometen a Colòmbia perquè entenen que per arribar a una resolució del conflicte cal que la comunitat internacional conegui que està passant realment en aquest país.



També va participar en l’acte una representant de les brigades de l’Observatori Internacional de Pau (IPO en anglès) i va explicar en què consisteixen aquestes brigades d’acompanyament de militants d’organitzacions en defensa dels drets humans per garantir la seva seguretat en un país com Colòmbia, on per defensar els drets humans pots ser titllat de terrorista i per tant acabar sent un “blanc” dels paramilitars.

Aquest acte ha estat organitzat per Endavant, l’Ateneu Mulei i la CUP de Molins de Rei amb el suport de la Intersindical-CSC, que ha aportat els ponents. El següent acte del cicle de xerrades és:

BOLÍVIA

Dijous 21 de maig. 20:00h Ateneu Mulei (C/ de l’Església 10, Molins de Rei)

Vídeo- fòrum. "Humillados y ofendidos".
Dir. César Brie, Teatro indígena de los Andes

Documental sobre els actes de violència en contra de indígenes a la ciutat de Sucre (Bolivia) el dia 24 de maig de 2008. Recordant que el racisme present a Bolívia des de fa segles, ha esdevingut un dels principals problemes del procés de alliberament social i cultural del país.