dimecres, 27 de juny del 2007

Augment d'un 35% del sou de l'alcalde i dels regidors de l'equip de govern

Avui s'ha celebrat Ple de l'Ajuntament de Molins de Rei i el tema més important del dia ha estat l'Augment dels sous i retribucions als càrrecs polítics. Amb els vots a favor de PSC-PSOE, IiE, ERC i CiU s'ha aprovat un augment del 35% del sou de l'alcalde i dels regidors de l'equip de govern i un augment del 52% de les retribucions als grups polítics i als regidors de l'oposició. La nostra intervenció per defensar el nostre vot en contra ha estat la següent:

Des de la Candidatura d’Unitat Popular ja vam parlar al nostre programa electoral d'aquest tema. I ho vam fer en els següents termes:

"Proposem la reducció dels sous desorbitats dels càrrecs electes entenent que s'ha d'evitar la professionalització de la política municipal i això passa per pagar amb sous raonables als polítics".

En canvi, els partits de l'equip de govern no deien enlloc que es pujarien el 35% el sou dels regidors i de l'alcalde i un 52% les retribucions als grups polítics i regidors de l’oposició. Entenem que si consideraven que aquest era un problema tan greu, ho havien d’incloure entre les seves propostes. Així ens trobem per un costat en que hi ha temes que es diuen que es faran i no es fan i per un altre costat amb temes, com aquesta pujada de sous, que ni tan sols es mencionen sabent que es faran tan aviat com sigui possible. D’aquesta manera no és d’estranyar ja no que ningú es cregui els programes electorals, sinó que fins i tot ni se’ls mirin… Nosaltres però, sí que serem conseqüents amb el nostre programa electoral i ens oposarem a aquesta proposta, com no podria ser d'una altra manera.

Quedi clar que nosaltres no estem en contra de que els càrrecs polítics cobrin un sou, però creiem que aquest sou ha de ser un sou raonable, comparable al de la majoria de treballadors i treballadores del nostre país. A la CUP no creiem en l'excessiva professionalització de la política ni considerem positiu que ningú s’hagi de perpetuar en els càrrecs. Entenem que ningú està obligat a presentar-se per ocupar càrrecs de responsabilitat i que si es fa és perquè es vol servir al poble i no servir-se del poble. Tampoc creiem que es pugui fer aquesta pujada espectacular dels sous amb l'argument de que els ajuntaments dels voltants cobren més ni amb l'argument de que l'alcalde i regidors treballen moltes hores, tenint en compte que els treballadors i treballadores també treballen moltes hores i el sou se’ls puja l’IPC previst. Vostès són els primers que es pregunten el perquè hi ha una abstenció tan alta, doncs bé, mesures com aquesta mentre molts problemes de la ciutadania continuen sense solucionar-se no fan sinó propiciar més abstenció i més allunyament de la població respecte els seus polítics. De veritat, no cal que fagin estudis sobre el perquè de l’abstenció i el perquè de la desil.lusió de la gent envers la política, simplement recapacitin sobre el que fan.

Això sí, des de la CUP alhora que creiem fermament en que els càrrecs polítics han de tenir un sou més raonable també considerem que han de tenir un horari més raonable. Un horari com el que podem demanar per a qualsevol treballador i treballadora del nostre país. I en aquest sentit, fóra bo que es trenqués amb la dinàmica que l'alcalde o el regidor corresponent hagi d'assistir a qualsevol acte ja sigui perquè els hi interessa políticament o perquè hi ha el costum entre les entitats de quedar bé amb els polítics locals. El poble no paga el sou dels polítics perquè aquests es passin el dia participant en inauguracions, sopars, entrega de premis o qualsevol tipus d'acte. Fóra bo que existís un consens sobre la matèria per evitar la presència de l'alcalde i dels regidors a aquests actes com a ‘arma de propaganda política’ o d’estar bé amb aquest o amb aquell’. Una altra cosa, lògicament, és que hi vagin lliurement.

Bé, la proposta d’increment de sous, evidentment també afectarà a la CUP. I ja volem deixar clar que, en el cas que sigui aprovada, nosaltres destinarem part d’aquesta retribució a entitats i associacions de la Vila. Des de la CUP volem destinar aquests recursos a crear un espai obert al teixit social i reivindicatiu de la Molins de Rei i a donar suport a entitats i publicacions dels Països Catalans. Tot això ho anirem concretant en els propers mesos i ho farem de manera participativa i transparent.

També volem aprofitar per llençar una proposta a tots els partits de la vila, per tal que un cop l'any donin a conèixer públicament en què es gasten els seus diners. En aquest sentit, un dels motius pels quals no estem d'acord en què els grups polítics rebin tants diners és l'excessiva despesa que hi ha durant les campanyes electorals. Nosaltres no tenim cap problema en dir que la nostra campanya ens va suposar unes despeses de 4.500 EURO. Estaria bé que cada partit digués el cost de la seva. I més enllà d’això, creiem que s’hauria d’arribar a un acord polític per consensuar una quantitat màxima de despesa ja que al cap i a la fi aquestes campanyes les acaben pagant els vilatans i vilatanes. Alhora, d’aquesta manera, també estariem sent més transparents i estariem lluitant contra l’abstenció.

Per tots aquests motius el nostre vot serà EN CONTRA de la proposta presentada.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé el comentari és anònim pq no sé com fer-ho des d'una altra "elegir identidad". Em dic Elisabeth. Fa temps que segueixo el blog i mai he fet cap comentari però avui no me'n puc estar de felicitar-te pq veure ètica, rigor i transparència en un càrrec electe no és l'habitual (quan hauria de ser-ho). És aquesta transparència el que fa engrescar a la gent a participar. Ser coherent amb un mateix i amb el que un creu actualment és una tasca força difícil.Només vull desitjar-te ànims i voluntat per continuar en aquesta línia que sabem que no és fàcil en aquest present.

Anònim ha dit...

Digues els sous en euros antics i augmentats, així com la retribució als grups, perquè ens puguem fer una idea millor que no amb %.

I si hi ha complements, etc... també per saber el sou final real.

Salut.

Plataforma ciutadana ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.