divendres, 4 de juliol del 2008

La “roja” només ho és pel color

El passat diumenge la selecció Espanyola va guanyar l’Eurocopa i hem pogut viure en els mitjans de comunicació un allau mediàtic dels valors espanyolistes amb el principal objectiu d’intentar normalitzar un fet nacional inexistent. A Molins de Rei van ser pocs els que van sortir al carrer a celebrar-ho però si que van fer força soroll i van exhibir banderes espanyoles, tant les “constitucionals” com les franquistes passant per les del toro. Des de casa meva se sentia com al barri del Canal un vehicle amb potent megafonia feia sonar el “Cara al sol” i com alguns conduïen temeràriament davant de la passivitat del cotxe camuflat de la Guàrdia Urbana de Molins de Rei.

Alguns exhibien la bandera espanyola amb el toro. Aquesta bandera va ser creada per tots els grups ultra d’extrema dreta que existeixen en els camps de futbol de l’estat espanyol per animar a la selecció espanyola. Igualment la bandera espanyola és una bandera estretament lligada històricament al feixisme, a les monarquies absolutistes i a les dictadures. Mai havia representat als moviments obrers i populars que tant han lluitat històricament per la llibertat.

En l’anomenada “Transición” algunes formacions polítiques com el PSOE o el PCE van baixar-se els pantalons i van acceptar simbologia espanyola com la bandera rojigualda deixant de banda la bandera tricolor republicana. El PSOE va renunciar d’un dia per l’altre a l’autodeterminació dels pobles de la península i va passar a defensar la unitat de l’estat espanyol tal i com defensava Franco.

30 anys després de la baixada de pantalons anomenada “Transición”, el PSOE no ha estat capaç de rectificar i utilitzen els seus aparells mediàtics per intentar imposar la mateixa simbologia i la mateixa unitat de l’estat que tan defensava Franco. Volen fer que la selecció espanyola i la bandera espanyola siguin vistes com una cosa normal però això l’únic que fa és donar la raó a l’extrema dreta i que després s’aprofitin celebracions com la del diumenge perquè tots aquests grupuscles actuïn impunement.

El govern del PSOE no permet la existència de les seleccions catalanes i està promocionant símbols feixistes com la bandera rojigualda al mateix temps que el Sr. Bono retreu l’actitud a aquells que exhibeixen la bandera republicana. Aquesta estratègia enganyarà a certa gent però cal combatir-la amb força perquè sinó acabaran ajudant a un reforçament del feixisme.

El més vergonyós és la hipocresia d’alguns jugadors catalans que per una banda es posicionen amb les seleccions catalanes però després col•laboren amb una estratègia clarament espanyolista i reaccionària. La veritat és que el futbol professional només són que una colla de mercenaris i prefereixo una selecció catalana amb jugadors amateurs que s’ho creguin de debò i perdre la majoria dels partits que no pas comptar amb tot una colla de mercenaris que mai mouran un dit per les seleccions catalanes.

PD: la foto és de les celebracions de la selecció espanyola en els Jocs Mediterranis de l'estiu de 2005

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Redéu quin fàstic de nit a Molins!!

Unknown ha dit...

No se si treure la bandera d'ESPAÑA de la balconada o deixar-la fins al 2010 a veure si guanyen el mundial. A part d'alegrar-me per que ESPAÑA va guanyar es per disgut que es va emportar més d'un.
Per una vegada la majòria silenciosa va sortir al carrer sense vergonya.
Com deia Pepe Reina: "champiñones, champiñones, oe, oe oe............."

Marc ha dit...

Majoria?

d'on treus que la majoria som espanyolistes? hi ha banderes a la majoria de balcons? va sortir la majoria de la població al carrer? o ets tu que has vist la mateixa propaganda masses vegades?

Silenciosa?

que no mires la televisió?
l'espanyolisme de les cadenes de televisió (Quatro, TV1, T5...) és silenciosa? no retransmeten bodes reials, no repeteixen 2000 vegades 'la nación espanyola' o 'nacional', no ensenyen orgullosos la bandera i parlen cada 10 minuts de la 'unidad del pais'? és que les radios espanyolistes són silencioses (COPE)? és que no criden, amenacen i silencien les veus dissidents?

Les manifestacions d'ultradreta són silencioses? i les víctimes i morts que han produit (Agulló, Carlos...)? i les víctimes de 40 anys de Franquisme espanyolista, afusellats i empresonats per catalanistes? era silenciosa la dictadura? i la defilada militar del dia de les forces armades, també és silenciósa?

És més silenciosa la selecció espanyola o la catalana? has vist més propogrames de tele, més anuncis pel carrer, més converses de la primera o la segona? saps que es van produir molts alderulls la nit de la victòria de la selecció estatal, cremant uns 40 conetindors, apadregant autobusos, etc..? és això silenciós?

Silenci no és només una qüestió de volum.

Al final l'espanyolisme està aconseguint fer creure que ells són els silenciosos, els tranquils, els innocents, les víctimes, quan són, sens dubte els que més criden i manipulen.

La majoria silenciosa és la majoria silenciada.

Marc

Anònim ha dit...

No ens enganyem. Jo vaig contar 5 banderes espanyoles a molins. Comptant els vots del PP i ciutadans, part dels PSC i suposo que alguns d'IC, el potencial de banderes espanyoles a molins és com a mínim de 500. És a dir, un trist 1%. Igualment la gent al carrer. Una minoria molt minoria. Però evidentment n'hi ha. Jo diria, especialment "d'Unionistes", que és diferent a gent que viu amb normalitat la seva espanyolitat (que òbviament també n'hi ha molts, sino ja seriem independents).

Aposto per parlar d'Unionistes per assenylar els imperialistes espanyols que voldrien veure'ns acabats.

Anònim ha dit...

No m'importen gens ni el futbol ni els espanyols. Tot és txiki-txiki.

Pau

Anònim ha dit...

estic content que hagi guanyat exspaña... en el poble això ha fet que ara hi hagi més jovent amb més ràvia i més independentistes... que guanyin que guanyin i tirin més petards.

espero que algun dia però vagin a tirar els patards al seu país.

* JO TAMBÉ VULL LA MEVA SELECCIÓ!!!

Anònim ha dit...

A segons quines emisores de ràdio deien, a la vegada, dues coses ben diferents.
Per una banda deien que aixó de la roja era una bona campanya de màrqueting de la tele que ho va emetre, que també té el color roig. Una bona campanya que molts catetos es van empassar i seguir, com sempre, sense rumiar-s'ho gaire.
Al mateix temps deien que quedava demostrat (?!) que l'espanya ja no era tan rància, que s'havia convertit en un lloc més modernet i europeu (ja veus quin mèrit! al segle XXI arrivar a ser europeu. Túrquia, Croàcia i tots aquests també ho han fet ara). Però per algun comentari que he llegit per aquí em sembla que encara és molt i molt rància. Suposo que ja no saben ser d'una altra manera. Són envejosos i dolents. Els importa molt poc la qualitat de l'esport, l'únic que els agrada és creure que el seu veí estarà patint. Quína gent més alegre i feliç, qué simpàtics.
Sort que ben aviat els nostres camins se separaran per sempre.

Núria

Anònim ha dit...

igual que en temps de Franco !!

quin fàstic.

Carles

Anònim ha dit...

Cadascú té dret a sentir-se espanyol, català o les dues coses.
Molts d'aquest comentaris em sonen a "pataleta" de nen petit.
Què hi ha de dolent en alegrar-se i cel·lebrar una victòria?
Crec que molts esteu optant per actuar d'igual manera que actúen les persones de les que us queixeu: unificant a tots els que senten d'una determinant manera amb els radicals (en aquest cas amb els d'ultra-dreta).
Increïble!

Àlex Maymó i López ha dit...

Respecte a l'últim comentari només dir-te que evidentment no tots els que ho celebraven eren d'ultra dreta però si que és cert que des dels mitjans de comunicació estan fent grans campanyes mediàtiques perquè la gent s'identifiqui amb la simbologia espanyola, que com he explicat en l'article té uns orígens no gaire democràtics.

Trobo del tot normal que la gent que voldria una selecció catalana i des del govern espanyol s'han utilitzat tots els mitjans perquè això no passi, ara aquesta mateixa gent no volguem que guanyin aquells que prohibeixen que nosaltres tinguem selecció. Si son tan democràtes com diuen que son que deixin escollir entre la selecció catalana i la "espanyola".

Anònim ha dit...

campions de la euroCUP, alexandre tens alguna cosa a veure tú amb tot aixó, és més m'han dit que ho vas celebrar i tot, no seràs un "topo".