dimecres, 9 de juliol del 2008

Reflexions sobre l'Assemblea Nacional de les CUP

El passat diumenge 6 de juliol es va acabar l’Assemblea Nacional de les CUP, que s’ha realitzat en dos diumenges en la població osonenca de Manlleu. Crec que en línies generals, si ens ho mirem des de la perspectiva de futur, cal valorar-la positivament però amb un aprovat justet.

En la primera part de l’AN es va aprovar engegar el Debat Estratègic que feia tants anys que algunes CUP demanaven i que crec que era molt necessari. Aquest debat ha de servir per arribar a un consens sobre que han de ser les CUP i com ens hem de coordinar amb la resta de l’esquerra independentista i amb els moviments socials. Aquest debat culminarà amb una Assemblea Nacional Extraordinària pel proper mes de desembre, que espero que ens doti d’una línia estratègica que compti amb un ampli consens. Assolir aquesta fita serà dificil però no per això ens hem de conformar amb un constant ambient de confrontació.

L’esquerra independentista compta amb una varietat i riquesa organitzativa tant a nivell territorial com a nivell sectorial: organitzacions polítiques (Endavant, MDT,…), Sindicats (SEPC, COS), organitzacions juvenils (Maulets, CAJEI) i centenars de casals i col•lectius locals i comarcals. Crec que les CUP acabaran sent el referent mediàtic de l’Esquerra Independentista perquè els mitjans de comunicació tendeixen a donar més ressó a les candidatures que concorren a les eleccions. Dit això crec però que les CUP no som com els altres partits polítics i hem de ser, com ja som, la veu d’aquest ampli moviment i per això hem d’estar coordinats amb la resta d’organitzacions de l’EI. Això no vol dir sotmetre’s a la voluntat de la resta però a l’hora de prendre decisions importants cal coordinar-se amb tothom perquè avui en dia les CUP tenim una presència irregular en el territori català i una forma de fer créixer el projecte de les CUP és precisament el treball unitari.

En aquesta AN també es van debatre i aprovar els nous estatuts nacionals de les CUP. El debat va estar condicionat al fet d’haver-lo realitzat abans del Debat Estratègic. Crec que va ser un error invertir l’ordre del debat. Segurament l’aprovació dels estatuts no hagués comptat amb tant debat en altres circunstàncies però l’intens debat que s’ha generat al si de les CUP en els últims mesos va fer que per només 16 vots de diferència no guanyés l’esmena a la totalitat presentada per la CUP de Vilanova i la Geltrú. Aquesta esmena precisament demanava continuar amb els actuals estatuts fins que s’acabi el debat estratègic.

En definitiva crec que ara tindrem el debat més important i caldrà que ningú vulgui aprovar les seves tesis amb una majoria ajustada perquè això sempre ha estat l’inici d’un trencament. En les votacions a l’AN s’ha evidenciat que algunes votacions van ser més ajustades que altres ocasions i per tant cal apostar en el consens i per evitar els errors i crispacions dels últims mesos. De moment, malgrat el debat intens a nivell nacional, cosa que és normal i lògic en una estructura assembleària com la nostra, les CUP a nivell local s’estan reforçant i s’estan creant de noves. El municipalisme en aquest sentit està cada cop més fort i això és imprescindible perquè malgrat sigui necessària una estructura a nivell nacional la nostra base són els municipis.

7 comentaris:

Pau ha dit...

Coincideixo amb bona part de les teves reflexions, crec que es important el to positiu que hi dones.

Salut!

Anònim ha dit...

què és abans l'ou o la gallina?

Tant és, al final hi ha d'haver debat polític i estratègic, així com estatuts que dotin d'estructura organitzativa.

És un petit pas endavant el que els estatuts hagin estat aprovats. Pas a pas. Evident que mai satisfaran a tothom al 100 per 100, però cal avançar en la línea d'enfortir el municipalisme i enfortir la coordinació nacional, i per això cal estructurar la organització i practicar un discurs polític alternatiu, assembleari, d'esquerres, social, dels treballadors, dels precaris, etc.

Salut, i tot i que no vaig aprovar les esmenes de molins al 100 per cent, si algunes, em van semblar constructives i molt coherents.

Anònim ha dit...

Amb actituds com la teva segur que acabarem arribant a un consens. Fins i tot, i només amb les ponències escrites damunt de la taula, penso que acabarà sent fàcil. Tot el que dius en el teu missatge són evidències que no crec que ningú sigui capaç de negar.
-Les avantatges (tot i els incovenients també) de que la CUP sigui el referent social (o mediàtic).
-La necessitat de coordinar-se estretament amb la resta de l'Esquerra independentista.
-La necessitat d'un moviment estructurat des de la base

A que quasi ja ho temim això? Ara només ho hem de concretar sobre paper!

Arnau

Anònim ha dit...

Sí, sobre paper, però molt especialment a la pràctica, en el dia a dia, sinò de poc servirà el paper. Penso que serà útil debatre-ho, plasmar-ho sobre paper i que no serà difícil trobar punts d'uníó. Les discrepàcies caldrà posar-les sobre la taula, però al final del que es tractarà serà treballar pels punts d'unió i deixar les diferències per altres moments. Del que es tracta és d'avançar. Salut company!

Anònim ha dit...

Em fa tanta por quan sento això de "l'inici del trencament..." no hi vull ni pensar, tots hi sortiriem perdent moltíssim. Discutim, parlem, votem o consensuem... pero junts. Separats no som gairebé res.

joan

Anònim ha dit...

Si junts ja som gairebé res, seperats encar pitjor ji ji ji!!

Estic d'acord, sempre construir!!

Anònim ha dit...

L'avantatge de discutir sobre el paper és que ens haurem d'oblidar de parides pre-polítiques, de rumors i rumorets i haurem de posar-nos a debatre sobre arguments construits, sòlids. I sobre arguments construits no hi ha grans desacords i no ha motius per fer cap tonteria.