dilluns, 1 de febrer del 2010

En temps de crisi, nova clatellada fiscal: els impostos augmenten en un 7,80 %

El govern municipal (IiE, ERC i CiU) també vol fer creure que aquest any 2010 es congelaran els impostos que cobra l’Ajuntament de Molins de Rei. És cert que practicament tots els impostos i taxes es congelen i però l’IBI augmentarà un 10% segons declaracions del mateix equip de govern.

Si prenem com a refèrencia les principals taxes i impostos que paguen totes les famílies de la vila podem veure com l’increment mitjà serà del 7,80 %, ja que l’IBI representa el 78% de la recaptació mentre que les taxes que es congelen representen només el 22% de la recaptació.

Impost

% recaptació

Increment 2010

Increment ponderat

IBI

78%

10%

7,80%

Vehicles

14%

0%

0,00%

Escombraries

2%

0%

0,00%

Guals

6%

0%

0,00%

Increment mitjà dels impostos pel 2010 =

7,80%




Des de la CUP volem denunciar que el govern municipal utilitza els paràmetres depenent de com li interessi. Cada any han fixat l’increment de tots els impostos excepte l’IBI en base a la mitjana de l’IPC interanual de Catalunya del juny-juliol. Enguany aquest valor ha estat del -0,7 % però malgrat tot s’ha aplicat un 0,0 %.

Per tant, en plena època de crisi, han aplicat un augment dels impostos que supera en un percentatge del 8,5% el valor que garanteix el manteniment del poder adquisitiu dels treballadors i treballadores.

Com es pot retornar part de l’IBI
Un any no s’ha acceptat la proposta de la CUP per poder retornar part de l’IBI. Nosaltres entenem que aquest impost pot ser útil per lluitar contra l’especulació davant dels grans propietaris però la majoria de la població només diposa del seu habitatge per viure-hi i no pas especular i per tant no podem permetre que l’escalada dels preus de l’habitatge es traslladi a tothom en forma d’augments abusius de l’IBI com els que s’estan produint.

Des de la CUP continuarem proposant que es torni part de l’increment de l’IBI a totes aquelles persones que només diposin d’una vivenda i amb un nivell de renda baix i mitjà. Aquesta mesura es pot realitzar en forma de subvencions a qui ho sol•liciti i ja s’ha aplicat en alguns ajuntaments.

7 comentaris:

Anna Grané ha dit...

Jo no estic d'acord de que es retorni a les rentes més baixes o mijanes i menys si ho sol·licites sinò no, ja que sempre són els mateixos qui ho cobren les persones amb un sou normal mai cobrem, per què sempre hi ha rentes més baixes.I els que s'olviden de demanar-ho què? i a llavors a les saques de la casa de la vila.
Crec que si és abussiu és per tothom i el qui en té més ja deu pagar pel que té, doncs que cobrin el que han de cobrar justament i no més, la resta que la retornin.



Alex crec que feu una bona feina i com jo molts vilatants de Molins.
Seguiu així i en les properes eleccions més d'alguns partits es trobaran una sorpresa.
bona feina

Anònim ha dit...

Benvolguts Anna i Alex,
Estic segur que compartiu amb mi la teòria que la despesa pública cal afrontar-la amb els impostos i taxes, heus aqui l'essència del sector públic.
El que passa es que no tenim assimilat que cal pagar impostos, tot i mes; considero que es pagan pocs impostos, caldria augmentar-los proporcionalment a la renda individual de cadascun.
Volem serveis de països del nord d'europa i alhora també volem pagar impostos dels països de l'Africa.
Ho comento per experiència pròpia, a Dinamarca hi tinc un company el qual em comenta (i en principi m'ho crec) que ell paga apròximadament un 48% d'impostos de la seva renda (és un lampista). Tanmateix també en comenta que no li sap gens de greu, atès que veu que els seus fills van a una escola pública (de qualitat) el servei mèdic és punter i un llarg etc...
L'altes opció és que cadascun s'espavili com pugui o com vulgui (eliminem l'educació pública, els serveis socials, la sanitat universal) i a les hores no pagarem impostos (o molts menys)
Per finalitzar, crec que cal un canvi de "xip", cal pagar impostos (i més en situacions com les que vivim)per garantir l'estat del benestar. Això sí; cal exigir transparència i eficiència el el sector públic. Malauradament tenim uns politic (TOTS) molt mediocres.

Àlex Maymó i López ha dit...

Hola Anna,

L'IBI és un impost d'obligat cobrament per part de l'ajuntament i només es pot bonificar a l'hora de cobrar en casos molts excepcionals. La fórmula que proposem la CUP és que es pugui retornar part de l'IBI a través de subvencions. Aquesta és la "trampa" legal per fer-ho. Per això s'ha de fer mitjançant aquest tràmit de sol·licitar-ho.

I s'ha de retornar a la majoria de persones, que son les que tenen només una vivenda i per tant no poden especular amb ella. Quan parlava de rendes baixes i mitjanes em referia a la majoria de molinencs i molinenques.

Àlex Maymó i López ha dit...

Benvolgut anònim,

Des de la CUP creiem que evidentment s'han de pagar impostos sempre i quan això es tradueixi en serveis.

En els últims anys estem veient com els impostos han estat augmentant molt per sobre dels salaris i en canvi els serveis no han augmentat en aquesta proporció.

Nosaltres, a nivell més general, apostem perquè l'estat controli directament els sectors estratègics de l'economia. Ara només controla els serveis més deficitaris mentre que el sector privat controla els "negocis" més rentables. El que si que necessita tant el model de lliure mercat com un model socialista és una gestió transparent i unes persones que no siguin corruptes. En això si que estem d'acord.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb tu Alex. Creus que es podria establir un salari ètic entre l'equip de govern de l'Ajuntament de Molins de Rei ?

Anònim ha dit...

Àlex,

El que no es poden proposar són rebaixes d'impostos sense proposar de quin altre lloc s'hauran de treure aquests diners per fer polítiques públiques.

Em sembla molt bé que es proposi de retornar l'IBI a les classes populars però aleshores també s'hauria de dir, per honestedat, que per garantir els serveis públics caldria apujar l'IBI (i l'IAE i altres impostos que siguin més o menys proporcionals a renda) als més rics.

Àlex Maymó i López ha dit...

En l'article que hem fet en el butlletí sobre els pressupostos del 2010 es veu clarament com en aquests últims anys l'augment de recaptació per impostos s'ha destinat en gran part a augmentar la plantilla de l'ajuntament, quan en paral·lel alguns dels serveis s'ha externalitzat.

Per tant, no és lògic aquest augment de personal i de casos concrets n'hem denunciat uns quants en aquests 3 anys. Primer que gestionin bé i només amb això no faria falta augmentar els impostos com ho fan.

Un exemple son les obres, que totes acaben sortint malament. En el barri del Canal van pagar 300.000 euros de més per exemple...