dimecres, 3 de novembre del 2010

2n Certamen Millorem Molins per retornar diners a les entitats

A la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) pensem que hi ha molta feina a fer per aconseguir la Vila que volem. I aquesta millora l’hem de fer entre tots i totes, no només els polítics.

I gran part d’aquesta feina la realitzen les diferents entitats, que contribueixen a tenir una vila més dinàmica i socialment cohesionada. Un dels nostres compromisos sempre ha estat explicar en què gastem els nostres ingressos institucionals i també retornar part d’aquests diners a les entitats de Molins de Rei.

La CUP ens vàrem oposar al fort increment dels sous dels polítics i grups municipals que es va donar a principi de legislatura i per això vàrem crear el Certamen Millorem Molins per tal de premiar econòmicament a dos projectes presentats per les entitats.

El 27 de maig de 2008 es va donar a conèixer el veredicte d’un jurat format per persones alienes a la CUP i que van decidir donar els premis de 1.250 € a la Plataforma per un Casal de Joves Autogestionat i de 1.000 € als Amics dels Pessebres de Molins de Rei. En total es van presentar un total de 5 projectes.

Aquests premis es financien amb part del sou del nostre regidor Àlex Maymó, que a principis del 2009, es va veure reduït en un 40 %, mentre que els regidors de l’equip de govern només es van reduïr en un 6-9 %.

Malgrat que ens hagués agradat convocar aquest Certamen en més ocasions, la situació econòmica més precària ens ho ha impedit.

El motiu doncs d’aquesta nota de premsa és informar-vos que hem convocat una Segona Edició del Certamen Millorem Molins. Està obert a la participació de qualsevol entitat de Molins de Rei, que vulgui presentar un projecte per optar a un dels dos premis d’aquesta edició, de 1.250 i 1.000 € respectivament. Cada projecte, a l’hora de ser avaluat, podrà obtenir un màxim de 100 punts, 80 dels quals els decidirà un jurat format per persones alienes a la CUP i els 20 restants es decidiran mitjançant una enquesta a la plana web de la CUP de Molins de Rei.

Us adjuntem les Bases del Certamen i tota la documentació necessària. Per qualsevol dubte podeu consultar-ho amb nosaltres via correu electrònic (molins@cup.cat) o via telèfon (615 603 425)

Carta de presentació per les entitats

6 comentaris:

Anònim ha dit...

En un context de crisi com l'actual es quan una administració pública cal que es replantegi la seva forma de gestionar els diners públics.
Es necessari subvencionar les activitats que fan quatre amics d'un tema determinat ? cal donar subvencions a entitats que no tenen res a veure amb un fi social i/o benefic.

Es a dir, el patrimoni d'una entitat són els seus socis i la seva subsistència te d'ésser a partir de les quotes i activitats dels socis.

Cal acabar amb la cultura de la subvencions a entitats "absurdes" que només reponen al "hobby" de uns quans i que no aporten res al col.lectiu de la societat molinenca.

Si es vol fer una associació d'amics del que sigui que s'ho paguin ells i no l'Ajuntament.

Això ens porta a que potser el teixit associatiu no és tan fort com ens pensem i que aquest teixit és de plàstic, un plàstic conformat per la subvenció.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Bé, totes les opinions son respectables. Però jo vull felicitar molt especialment a la gent de la CUp de Molins per aquesta iniciativa innovadora, agoserada efectiva.

El teixit associatiu té tot el dret del món a rebre finançament públic. L'autogestió és necessaria i s'ha de potenciar però la realitat és que les entitats necessiten aportacions dels fons públics per a poder sobreviure. I destinar una part dels diners de tots i totes a mantenir l'activitat pública, comunitaria i desinteressada de les entitats em sembla una prioritat indefugible.

Una altra cosa son les irregularitats o el paternalisme. El diner públic és un patrimoni de tots, no d'uns quants que el puguin atorgar a qui més els hi plagui.

Àlex Maymó i López ha dit...

Anònim, jo penso que la majoria d'entitats de Molins de Rei no son una simple colla d'amics.

En tot cas, si alguna d'aquestes entitats que tu cites es presenta al Certamen ho tindrà dificil per guanyar sino demostren que el seu projecte té una certa utilitat.

En tot cas jo penso que és millor que retornem aquests diners a les entitats que no pas ens els gastem en una campanya electoral faraònica com faran altres partits de la vila....

Josep Valldaura ha dit...

Alexandre,
Fixa't en el ratio d'entitats per habitant comparat amb poblacions similars i observaràs que es desproporcionat.
El que vull dir que la societat civil cal que s'autofinanci i que cal deixar a part la cultura de la subvenció.
Trobo molt bé que uns quants amics de Molins els agradi el vi o es bolets o fer punt de creu... però crec que és injust que els recursos públics (de tots) siguin destinats en part a sufragar una afició.

Jordi,
EL que em refereixo que el "sentit" d'una entitat és els seu potencial associatiu no els ingressos públics.

Àlex Maymó i López ha dit...

Hola Josep,

Pensa que les entitats no poden viure de les subvencions ja que representen una petita part dels seus ingressos.

Jo trobo bé que l'ajuntament doni subvencions a les entitats perquè fan feina de forma "gratuïta" que si la fés l'ajuntament sortiria molt més cara.

Per exemple el cas d'un equip esportiu. Si l'ajuntament hagués de portar la gestió i contractar entrenadors els hi sortiria molt més car que no pas donar una subvenció, que sempre és molt més reduïda.

Em diràs que això ho haurien de pagar els que practiquen l'esport però sino hi ha un club que ho gestionés la gent reclamaria a l'administració que s'oferís una oferta esportiva i la gestió directa seria molt més cara.

I per altra banda, si hi ha més pràctica esportiva també millora la salut de la ciutadania i hi ha un estalvi important en despeses mèdiques i farmacèutiques...

Podríem trobar altres exemples. Penso en general que aportar subvencions a les entitats és molt més eficient que si l'administració hagués de realitzar directament certes coses, que no ens enganyem, la gent ho solicitaria, per molt liberals que a vegades alguns diguin ser.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Si en alguna cosa coincideixen certes liberals i certs anarquistes és en la demonització de les subvencions públiques. I aquí rau un plantejament erroni; des de perspectives contraposades però amb el mateix rerefons creuen que la ciutadania no necessita la tutela o finançament públic.

I això des del meu punt de vista és un error de criteri monumental perquè el teixit associatiu ni s'ha de privatitzar ni es pot autofinançar a partir de les aportacions voluntaries dels seus associats. Prou feina tenen en tirar endavant la seva entitat, sigui esportiva, cultural, lúdica...

Per tant cal reivindicar finançament públic i transparent per a entitats i potenciar l'autoorganització popular a partir de la feina desinteressada que molts vilatans podrien fer.