divendres, 10 de desembre del 2010

La CUP presenta una moció per reclamar a l'SGAE el retorn del cànon digital

La CUP ha presentat una moció pel proper ple municipal, convocat pel proper 22 de desembre, on es reclama que la SGAE, retorni els diners que l’Ajuntament de Molins de Rei ha pagat en concepte del ‘cànon digital’ des de la seva entrada en vigor. La moció presentada per la CUP es sustenta en la sentència aprovada el passat 12 d’octubre de 2010, en el Tribunal de Justícia europeu, que declarava il·legal el cànon que s’aplica a l’estat espanyol als aparells i materials de reproducció digital. La sentència va resoldre que el cànon no s’ajusta a la legislació comunitària perquè s’aplica de manera indiscriminada.

Aquesta moció ja ha estat aprovada a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on la CUP va calcular que en els últims 5 anys l'ajuntament havia pagat més de 70.000 € a l'SGAE. En aquests moments no disposem de la informació necessària però és probable que en el cas de Molins de Rei l'import sigui superior als 30.000 €.

En la moció que presentada es reclama que l’ajuntament calculi el cost real d’aquest impost i, seguint l’exemple d’altres administracions catalanes, reclami a la SGAE el retorn de d’aquests diners. També insta a rebutjar l’abús que exerceix l’entitat privada de gestió del drets d’autor contra l’ajuntament, comerços i entitats de la vila i insta a les administracions competents a revisar el marc legal sobre propietat intel·lectual, per garantir ‘el lliure intercanvi sense ànim de lucre, com a eina eficaç per a distribuir i promocionar la cultura’. Per finalitzar, la moció també proposa que en el cas que la SGAE no s’avingui a retornar els diners que li pertoca, l’Ajuntament de Molins de Rei deixi de pagar immediatament qualsevol taxa a aquesta entitat privada i que sigui declarada entitat ‘no grata’ al municipi.


13 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt be Alex, a veure quan presentes una moció per que el cunyat del Montsito torni els diners dels molinencs.

Anònim ha dit...

Molt bé per la iniciativa. Tots contra l' SGAE. Els únics pirates són ells i nomès ells.

Anònim ha dit...

Estic molt preocupada com a ciutadana de Molins de les coses que sento i llegeixo del que pasa a l'ajuntament.
No entenc a l'oposició, semble que u faci por entrar a exigir transparència al govern.
És vergonyós que se sápaiga que familiars i amics estiguin obtenint del govern tractes de favor aixó la llei ho prohibeix i vosaltres no feu res?
Doncs el que calla també és culpable, per omissió!

SGAE DISOLUCIÓN YA ! ha dit...

¿Que pasaria si un frutero actuara como la SGAE?

Supuesto práctico 1:

Caso 1: La SGAE cobra a una peluquería por poner la radio en su establecimiento a pesar de que la radio ya paga también a la SGAE por poner música, es decir, la SGAE cobra 2 veces.

Caso 2: El frutero cobra a una tienda de barrio por vender unas tartas de manzana que adquiere de una pastelería a pesar de que el pastelero ya pagó las manzanas al frutero, es decir, el frutero cobra 2 veces.

Razonamiento:

Si la SGAE cobra 2 veces por lo mismo, argumentando que se usa de otra manera lucrándose de forma directa o indirecta ¿Por qué el frutero no? ¿Acaso no se lucran 2 personas de las mismas manzanas que vende el frutero originalmente?

Supuesto práctico 2:

Caso 1: Un autor cobra por las ventas de sus discos, aparte, cobra también el porcentaje que proviene del canon gestionado por la SGAE por supuestas copias que se han hecho de su obra.

Caso 2: El frutero cobra por las manzanas que vende, aparte, cobra también el porcentaje que proviene del canon por las supuestas copias que se han hecho de sus manzanas, sembrando manzanos con las semillas que vienen en las manzanas que el vende.

Razonamiento:

El autor cobra por cada supuesta copia que hagan de su disco ¿Por qué no cobra el frutero de todas las copias que hagan de sus manzanas usando las semillas que sacan de las mismas?

Supuesto práctico 3:

Caso 1: Un autor cobra por la venta de sus discos en el que las canciones vienen en formato WAV, un usuario compra ese disco pero prefiere pasar las canciones a MP3 para escucharlas en su reproductor, por lo tanto, vuelve a pagar un canon y el autor cobra 2 veces por el mismo trabajo.

Caso 2: El frutero vende unas naranjas, el usuario que las compra prefiere hacer un zumo con esas naranjas para ponerlas en un vaso y beberselas, por lo tanto, paga un canon por el vaso y el frutero cobra 2 veces por el mismo trabajo.

Razonamiento:

Si un autor puede cobrar 2 veces por su obra, dependiendo de la forma en la que queramos disfrutar de su obra ya sea en un CD o en un reproductor MP3 ¿Por qué el frutero no puede cobrar 2 veces por su fruta dependiendo de la forma que queramos disfrutar de ella ya sea comerla sin más o exprimirla y beberla en un vaso?

Supuesto práctico 4:

Caso 1: Un profesor compra una película en el kiosco, luego decide ponerla en el colegio donde enseña, delante de más de 20 personas ya que la considera de carácter educativo, por lo tanto debe volver a pagarle a la SGAE por derechos de autor.

Caso 2: El dueño de un restaurante compra unas sillas a un carpintero, luego decide ponerlas en su restaurante en el que se sientan más de 20 personas al día en esa silla, por lo tanto el dueño del restaurante debe volver a pagar al carpintero.

Razonamiento:

Si para reproducir una obra delante de muchas personas debo pagar a parte al autor ¿Por qué una silla que va a ser usada por mucha gente no se paga aparte al carpintero?

Anònim ha dit...

si hi ha una sentència europea que diu que el cànon és il·legal quin sentit té que la CUP presenti una moció!!!
NO HO ENTENC!!!!!

no es pot fer res més productiu????

Anònim ha dit...

ja som dos!!!!!
quan una moció perquè l'ajuntament utilitzi els diners de tots els molinencs fruit dels impostos per al bé general i no per amics i familiars i galaxia de l'actual equip de govern??????

Àlex Maymó i López ha dit...

Hem demanat poder consultar tots els expedients relatius als casos que comenteu i encara no ens ho han deixat veure. Primer cal veure exactament com ho han fet per poder actuar amb proves. Tranquils, que si ens uns dies no ens ho han deixat veure, ja ho denunciarem públicament.

Anònim ha dit...

Te daran largas......, primero alegaran que preparar el proximo Pleno les ocupa mucho tiempo, luego las vacaciones de navidad, despues la candelera, cuando no les queden escusas te diran que estan esperando el resultado de la auditoria, y al final, las elecciones municipales.

Alex, en serio que esperas respuesta?

Anònim ha dit...

Mientras tando, contrataran un paleta y un sastre.El paleta, para tapar agujeros. El sastre, para que haga un traje a medida.

Agujeros = ilegalidades.
Traje = auditoria.

Anònim ha dit...

ostres enhorabona als meus antecesors anònims per l'utilització del lleguatge, m'agrada veure que en poques paraules es pot descriure la realitat i amb ironia, però encara hi ha més que il·legalitats i auditoria també utilitzen la coacció o l'extorsió per poder sortirse'n com poden.
Aquestes semanes que falten sortiran moltes coses....

Anònim ha dit...

Amics i amigues,

Ha arribat l'hora de difondre LA VERITAT de la bruticia i de la corrupció d'aquest govern de Molins.

Cal difondre aquesta informació a tot arreu: a radio molins, als diaris, als jutges, a les associacions i a tothom que sigui íntegre i vulgui acabar amb tanta porqueria.

Ho podem fer a cara descoberta o amb un perfil d'internet que preservi l'anonimat per evitar represalies.

Proposo crear un perfil facebook amb el nom de VOLEM FER NET A MOLINS o quelcom semblant.

Alex, pot ser et toca a tu posar-te al davant?

Ànims companys i companyes, s'ha de fer el que s'espera de nosaltres!!

Àlex Maymó i López ha dit...

Tranquils, que si en una setmana no ens ho han deixat veure ja ho denunciarem públicament.

Lo del perfil del facebook és bona idea i en prenc nota.

Àlex Maymó i López ha dit...

http://www.facebook.com/pages/Millorem-Molins/129832927077300

Ja he creat la pàgina al facebook. Ara tothom pot penjar al facebook els seus comentaris.