dimarts, 22 de novembre del 2011

Anàlisis de les eleccions estatals a Molins de Rei

En el quadre adjunt podeu trobar els vots obtinguts pels 5 principals partits a la nostra vila en les últimes eleccions estatals i autonòmiques. He posat els resultats d'aquestes conteses electorals perquè són quan la gent vota en clau més política i ideològica. Per exemple, en les municipals, es vota pensant en altres aspectes també. A continuació us faig el meu anàlisis sobre el resultat a Molins de Rei:

L'abstenció guanya
5.357 molinencs i molinenques han decidit no anar a votar i per tant s'ha convertit en l'opció majoritària i que ha crescut en 734 persones respecte al 2008. Segurament molt votants del PSC i independentistes han fet créixer l'abstenció.

CiU perd 567 vots en un any
Després d'obtenir 4.752 vots en les autonòmiques del 2010 ara n'han obtingut 4.185, que representa una davallada de 567 vots. Malgrat competir amb un PSC de capa caiguda i amb ERC que continua sense recuperar els nivells de fa uns anys, CiU no ha aconseguit igualar percentatges històrics en eleccions estatals com els aconseguits el 1989 (36,1%) o el 1993 (36,6%). Les retallades els hi poden haver passat factura.

El PSC s'enfonsa
Els resultats a Molins de Rei coincideixen proporcionalment amb la davallada del partit a la demarcació de Barcelona. Concretament perden 2.826 vots respecte a les últimes estatals tot i que guanyen 1.496 vots respecte a les autonòmiques del 2010. Tenen un electorat que es mobilitza més en les eleccions estatals però està clar que una part aquesta vegada s'ha quedat a casa.

El PP no capitalitza els vots perduts pel PSC
Tot i que el PP obté uns resultats històrics a la nostra vila només augmenten 381 vots respecte a les últimes eleccions estatals mentre que el PSC-PSOE en perd 2.826. El PP ha desaprofitat una oportunitat d'or per captar els votants espanyolistes del PSOE.

ICV creix per l'esquerra
Amb un discurs clar contra les retallades aconsegueix 1.311 vots (1.010 fa 4 anys), cosa que representa un increment de 301 vots. És un bon resultat per ells però tampoc han aconseguit recollir gran part dels vots perduts pel PSOE.

ERC no aixeca cap malgrat que la CUP i SI no es presentaven
Han obtingut 1.108 vots, resultat que queda molt lluny dels 2.686 vots obtinguts el 2004. Respecte al 2008 han perdut 124 vots. Tal i com passa arreu del país, a Molins de Rei l'independentisme ha crescut bastant però en aquestes eleccions ERC no sapigut capitalitzar-lo i molts independentistes s'han quedat a casa o han votat a d'altres opcions.

El vot en blanc s'estanca
L'evolució del vot en blanc ens fa veure que no varia gaire en aquestes últimes 4 conteses electorals i penso que és degut a què cada cop més la gent sap que el vot en blanc afavoreix a les formacions polítiques grans.

El vot nul creix amb força
240 vots nuls continuen sent pocs però són molt més que els 62 vots nuls de l'any 2008. La majoria d'aquests vots nuls són vots de protesta contra el sistema electorals. També caldria sumar-hi els 229 vots aconseguits per Escons en Blanc (Eb), que propugnen que els escons que correspondrien als vots en blanc quedessin sense ocupar.

Els xenòfobs de PxC perden força
Plataforma per Catalunya (PxC) ha obtingut només 185 vots malgrat que tothom hem rebut una carta als nostres domicilis. En les autonòmiques van obtenir el suport de 233 vilatants i vilatanes.

Veure resultats complets a Molins de Rei segons el Ministerio de l'Interior



1 comentari:

Anònim ha dit...

Amb il.lusió, amb forçà, amb treball... continuarem enfonsant la vida de moltes persones. Oi Artur Mas ?