dimarts, 20 de maig del 2008

La CUP està treballant perquè l’Ajuntament controli les antenes de telefonia mòbil

Des de la CUP de Molins de Rei hem volgut donar resposta a la preocupació ciutadana que han generat algunes antenes de telefonia mòbil instal·lades en edificis de la vila. El cas més polèmic ha estat la instal·lació per part de Telefonica de 6 antenes en el terrat de l’Avinguda València 14-16. Ens hem reunit en dues ocasions amb la plataforma veïnal i jo com a regidor m'he reunit en dues ocasions amb el regidor d’activitats Joaquim Martí (CiU) i amb l’assessor jurídic subcontractat per l’Ajuntament Josep Maria Prat.

Després de tots aquestes reunions hem pogut constatar que Telefonica ha posat en funcionament les antenes sense disposar de llicència municipal, que està actualment caducada degut als incompliments de la companyia, que malgrat presentar un projecte per col·locar 2 antenes n’han col·locat 4 de més.

La Diputació de Barcelona ha efectuat medicions en els edificis colindants obtenint uns resultats molt baixos, entre 0,1 i 0,2. Els veïns tenen informes i en alguna vivenda els valors arriben a 2,63. Malgrat tot, la legislació catalana marca el límit recomenable en 19. Aquests límits són qüestionats per diferents experts mentre que l’altres experts asseguren que són correctes. Estem davant d’un fenòmen bastant recent i encara no s’ha demostrat si la instal·lació d’aquestes antenes provoquen efectes negatius en els veïns i veïnes però tampoc s’ha demostrat que siguin inòqües.

Des de la CUP creiem que cal buscar alternatives a la instal·lació d’antenes en els nuclis urbans i creiem que l’Ajuntament de Molins de Rei no ha actuat amb previsió redactant un Pla d’Implantació d’Antenes, cosa que hagués evitat aquest cas.

Valorem positivament l’expedient sancionador que ha obert l’Ajuntament contra Telefonica després de la presió veïnal però instem a l’equip de govern que apliqui mesures cautelars demanant que s’aturin les emissions de les antenes i que faciliti a l’advocat de la Plataforma Molins sense Antenes la consulta de l’expedient d’aquest cas.

Per últim volem demanar a l’equip de govern que rectifiqui en la seva forma d’afrontar problemes veïnals i aposti per la col·laboració i el diàleg amb els molinencs i molinenques que expressen les seves inquietuts i preocupacions. En aquest cas ha faltat diàleg i transparència per part de l’equip de govern (ICV, ERC i CiU) i ha estat la CUP qui ha informat en diferents ocasions als veïns i veïnes.

En els propers mesos seguirem d’aprop com evoluciona la regularització de les diferents antenes de telefonia mòbil que existeixen en la nostra vila. Actualment hi ha instal·lades antenes en 10 punts de la nostra vila, de les quals 5 no disposen de llicència, situació que en alguns casos perdura des de fa bastants anys.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia,
¿qué vols dir exactament quan dius de posar antenes fora dels nuclis urbans?. Les escombreries les amaguem a les muntanyes, la brutícia del nostre cos,les nostres cases i indústries la
llencem a l'aigua.
Ara les radiacions molestes i/o nocives les posarem també fora de casa nostra. No som els únics que vivim al planeta. Si els humans volem mòbils, els humans hem de tenir antenes a prop i aguantar-les. I si no les volem perqué són perilloses hem de demanar que evolucionin fins que ja no ho siguin.
La majoria de la gent que té mòbil no li cal per res, però la propaganda és tanta que tothom hi ha caigut de quatre grapes. Consum i diversió trivial per als humans i la 'merda' per al planeta.
No anem bé amb aquest pensament. Qué us sembla?
Salut,
Núria.

Anònim ha dit...

Bona idea això de fer una mica de debat...
Energia, residus, telefonia, etc, etc. crec que molts de nosaltres tenim una idea clara del "què no volem" més que no del "què SI volem".
Personalment penso que no hem de caure en filosofar filosofia perquè és fàcil, permet escriure molt i molt i fer moltes "escissions" (ja sabeu com va això dels moviments socials...). La ignorància és atrevida i sovint pequem de parlar de temes que tenen una transcedència que se'ns escapa. I tanmateix renuncïo a "no poder opinar". Només faltaria!
Com tu planteges, l'esquizofrènia es presenta quan som els primers que tenim mòbil, consumim electricitat, consumim en excés... Però defujo dels màrtirs i puritans!
Aleshores, què?

La meva conclusió és que el més efectiu és vigilar d'aprop aquests casos reals de conflicte, exercint la obligació (no només dret) com a ciutadans. I poder aprendre i transmetre a la resta informació de primera de mà. I si a la primera ens colen algún gol, que a la segona el colem nosaltres.
que continuï el debat...

salut

Àlex Maymó i López ha dit...

Bones,

Quan parlo de posar antenes fora dels nuclis urbans em refereixo a posar-les per exemple en els polígons, que si bé és cert que també hi ha persones no hi passen tantes hores com en el nucli urbà.

Igualment és un tema complicat perquè no està demostrat científicament que les antenes siguin nocives per la salut però tampoc està demostrat que no ho siguin. Et pots trobar metges i especialistes que et diguin opinions al respecte contraries.

Crec que com a mínim s'ha de buscar que aquestes instal·lacions estiguin en llocs que no generin alarma social i hauria d'estar molt més regulat perquè no es puguin concentrar un munt d'antenes en zones concretes del municipi.

Evidentment que les antenes han d'estar aprop del nucli urbà i no serviria de res una antena a Santa Creu però si que en els polígons seria tècnicament possible però a les companyies els hi sortiria més car. Aquestes antenes només que t'allunyis una mica baixen moltíssim els valors de radiació però evidentment si vius a l'edifici del davant aquests valors són més alts i encara que estiguin dins de la normativa algun efecte tenen, per molt petit que sigui.

Jo personalment crec que és un tema complicat perquè la gent no vol legitimament antenes a casa seva però alhora vol que el seu mòbil tingui cobertura. Com a mínim des de la CUP volem que l'Ajuntament elabori un Pla d'Implantació per poder regular on s'han de col·locar i també que totes tinguin la llicència municipal.

Anònim ha dit...

Fa uns anys no hi havía canvi climàtic. Ara és la paraula que més de moda està junt amb "Globalització".

Fa anys es juraba i perjuraba que no hi podía haver un canvi climàtic, ni tant sols, com ara amb les antenes de telefonía móvil, que hi hagués cap prova que avalés la "teoría" del canvi climàc. Qué ha canviat des de llavors en aquest tema ?.

Crec que la tàctica que estan seguint és la mateixa. Sempre és millor plantar la discórdia i callar que aclarir els temes i de mentres anar emplenant-se les butxaques amb uns bons calerons.

Hi ha molts diners en joc.

El que podíen fer, en tot cas, per demostrar que no hi ha perill per a les persones, és posar una antena damunt de la casa dels directius de Telefónica. Si en un període de 10 anys no han sufert cap enfermetat extranya, llavors jo no poso cap pega per a la instal·lació d'antenes. Mentre aixó no passi, no em crec res de res.