dimecres, 22 de juliol del 2009

La CUP es queda sola en la defensa del model de recollida selectiva de Molins de Rei

En el passat ple municipal de l’Ajuntament de Molins de Rei de l’1 de juliol es va rebutjar una moció de la CUP contra el Programa Metropolità de Gestió de Residus Municipals 2009-2016, que preveu la construcció d’una nova incineradora i incrementar la crema de residus metropolitans i no aposta per la recollida selectiva en els fets. Aquesta moció ha estat impulsada pel Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i la Federació Ecologistes de Catalunya.

Des de la CUP mostrem la nostra preocupació al fet que ens quedessim sols demanant que el model de recollida i tractament de residus que s’aplica a Molins de Rei es faci extensiu per llei a la resta de municipis catalans. La resta de formacions polítiques no van voler oposar-se a un Programa elaborat per la Generalitat de Catalunya en el qual es prioritzen models de recollida selectiva molt menys eficaços i on es destina fins al 77% de les inversions a instalacions com incineradores i abocadors, mentre que només es destina un 10% a inversions en plantes de triatge.

Veure moció de la CUP contra el PMGRM

Un cop més s’han prioritzat els interessos de partit per damunt dels interessos col·lectius i es va acabar aprovant una moció presentada pel grup municipal d’Iniciativa i Esquerra (IiE) què tampoc incloia per exemple l’exigència de realitzar un estudi per a determinar els riscos ambientals i a la salut de les persones de la crema de residus en cimenteres, tal i com passarà en les dues cimenteres properes a Molins de Rei.

Per tot això des de la CUP volem deixar clara la nostra postura al respecte en els següents punts:
  • Ens oposem rotundament a qualsevol nova incineradora a l’àrea metropolitana de Barcelona, tant sigui a Castellbisbal com en qualsevol altre indret.
  • Exigim que s’apliqui el model de recollida selectiva “residu mínim” a tots els municipis catalans perquè s’ha demostrat que és el més eficient.
  • Exigim que s’aturin els projectes d’incinerar residus en les cimenteres, i més quan no existeix cap estudi ambiental per determinar-ne els riscos.
  • Que es prioritzin les instal·lacions de recuperació dels residus (plantes de compostatge i metanització, triatge,..) amb criteris de proximitat, de descentralització i de simplicitat tecnològica

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No només van deixar sola a la CUP sinó que van negar-se a intervenir en la roda de torns de paraula i per tant no vam poder saber que és el que va portar-los a presentar una moció alternativa a la presentada. Què és el que els hi incomodava de la moció presentada per la CUP?
Personalment, presentar una moció alternativa i no donar explicacions de perquè no s'acceptava la primera, ho trobo un gest poc democràtic.

Àlex Maymó i López ha dit...

Sempre des de la CUP hem defensat que els diferents partits polítics presents al consistori molinenc haurien de treballar perquè els seus companys de partit en altres municipis també fessin que el model de "Residu Mínim" s'apliqués a la resta de municipis. El problema és que no s'ho deuen creure gaire. Potser els que van començar a aplicar-ho l'any 1992 s'ho creien més i ara l'únic que fan es mantenir el sistema perquè no s'atreveixen a retrocedir en aquest aspecte.

Si tant els hi agradés aquest model demanarien a la Generalitat que adopti aquest sistema i rebutgi les incineradores i els abocadors com a solució final.

El problema és el de sempre: no volen fer enfadar als dirigents dels seus partits, que tan bé viuen en les poltrones de la Generalitat fent polítiques continuistes amb el Govern de CiU, que tant dolent era segons ells...

Anònim ha dit...

molt intiresno, gracies