dijous, 30 de juliol del 2009

Molins de Rei demana la no renovació de les llicències de les centrals nuclears catalanes

L’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat una moció presentada per la CUP, conjuntament amb ERC i IiE, en la qual es demana la no renovació de les llicències de les centrals nuclears Vandellòs II, Ascó I i Ascó II. Aquesta moció ha estat impulsada per la Campanya Apaguem les Nuclears i va rebre el vot a favor de la CUP (1), ERC (2) i IiE-ICV (7), l’abstenció de CiU (3) i el vot en contra de PP (1) i PSC (4), en la sessió del ple municipal del passat 29 de juliol de 2009.

També ens felicitem perquè Molins de Rei és el primer municipi que aprova aquesta moció. Des de la CUP ens vàrem adherir a aquesta campanya des d’un bon inici i continuarem donant suport a les mobilitzacions populars per aconseguir apagar les nuclears davant de la pressió que està efectuant el lobby nuclear.

Veure moció presentada en suport a la campanya Apaguem les nuclears

Des de la CUP ens felicitem per l’aprovació d’aquesta moció perquè entenem que hi ha motius suficients per oposar-se a l’energia nuclear:
  • L’energia nuclear és una greu hipoteca per a l’ambient i la salut de les generacions actuals i futures, per la seua emissió de radioactivitat en tot el seu cicle, des de la mineria de l’urani fins a la gestió dels residus, fins i tot en el funcionament normal de les centrals nuclears.
  • La producció d’electricitat amb centrals nuclears, si bé produeix menys gasos d’efecte hivernacle que la producció amb fonts fòssil, en produeix, en tot el seu cicle, una quantitat considerable i, en qualsevol cas, superior a la producció amb fonts renovables.
  • La producció d’electricitat amb reactors nuclears és la forma més cara de produir-ne, carestia solament amagada pel finançament de les inversions amb els diners dels impostos i recàrrecs en les tarifes, a més a més de l’assumpció de la responsabilitat civil per part dels estats, quan el lògic fóra que l’assumissen les elèctriques, i tot perquè unes poques companyies oligopolístiques puguen comptar com a beneficis l’import de les facturacions.
  • L’energia nuclear és altament insegura, fins al punt que hi ha hagut un accident greu cada sis anys i mig des de la seua implantació, amb riscos tan greus com els que, malauradament, va posar de manifest l’accident de Txernòbil, fins al punt que no hi ha cap asseguradora al món que accepte cobrir la responsabilitat civil d’una central nuclear, havent d’assumir-la els Estats, i amb limitacions de quantia i de temps per tal de no arruïnar-se.
  • Els Països Catalans, i especialment les Terres de l’Ebre, ja han patit durant més d’una generació la major concentració nuclear de l’Estat, amb els perjudicis que comporta, inclòs, en determinats moments, el rebuig dels productes de la terra degut a les fuites d’unes centrals que, front a l’espectacular PIB per càpita de les comarques on estan implantades han convertit la gent d’aquestes comarques en la de renda més baixa de Catalunya.
  • Hi ha un superàvit a l’estat espanyol de més d’un trenta per cent de potència instal·lada sobre el moment històric de major demanda d’electricitat, quan l’energia nuclear representa un 16% de la producció d’energia.
  • Vista l’experiència del tancament de Vandellòs I, que va donar feina durant 10 anys a 2700 persones repartides en 63 empreses, temps suficient per a trobar nous jaciments d’ocupació, i que cap treballador de la central tancada no va passar a l’atur, el tancament de les nuclears no té per què significar l’enviament de treballadors i treballadores al carrer.
Més informació sobre la Campanya Apaguem les Nuclears:
http://apaguemlesnuclears.wordpress.com/