dijous, 29 d’octubre de 2009

Aturem la reforma de la Llei d'Estrangeria

Comentari radiofònic del regidor Àlex Maymó en l'espai Raó del Regidor del mes d'octubre de Ràdio Molins de Rei.

Bon dia Molins de Rei,

Avui dimecres hi ha ple municipal i des de la CUP hem presentat 3 mocions però avui us volia parlar especialment d’una d’elles, la que fa referencia a la Marxa per la Igualtat.

Aquest marxa a peu va transcórrer entre Barcelona i Madrid i va passar per la nostra vila el passat 2 de setembre i ha estat convocada per denunciar que la reforma de la Llei d’Estrangeria que vol aprovar el govern espanyol del PSOE és un clar retrocés en els drets de molts ciutadans i ciutadanes del nostre país. Des de la CUP sempre estarem al costat dels drets de tots els vilatans i vilatanes, ja siguin autòctons o immigrants, i per tot això vàrem donar suport a la Marxa.

La resta de formacions polítiques del municipi no van fer ni acte de presència. Segurament serà perquè la gent que està patint aquestes retallades de drets no poden votar i per tant no guanyaran vots. Des de la CUP però volem explicar i conscienciar a la gent que la immigració és un fenòmen que s’ha d’entendre globalment i buscar solucions als problemes d’arrel i no pas aplicar mesures repressives, que s’han demostrat que no solucionen cap problema.

Estem en un món globalitzat on els governs i les empreses multinacionals dels països rics aboquen a la miseria a la gent de molts països del tercer món, ja sigui donant suport a polítiques econòmiques i comercials que generen grans desequilibris o directament donant suport a governs dictatorials. Els interessos econòmics per desgràcia passen pel damunt dels drets de totes aquelles persones que viuen en aquells països.

El governs del primer món, i més concretament de la Unió Europea, han decidit que no cal lluitar contra els interessos econòmics que provoquen la fam i la miseria a mig món però en canvi si que han decidit aplicar mesures repressives contra aquelles persones que han comès el “greu” delicte d’entrar al nostre país per poder treballar.

Amb aquesta reforma legal qualsevol persona sense papers podrà ser empresonada durant 6 mesos abans de ser retornada al seu país, convertint doncs en autèntics camps de concentració els Centres d’Internaments. 60 anys després de la caiguda del règim nazi la Unió Europea, amb el suport de governs com l’espanyol, tornarà a fer legals els camps de concentració.

A Molins de Rei la majoria dels molinencs i molinenques procedents d’altres països son de l’Amèrica Llatina. Precisament molts europeus van emigrar cap a aquells països en l’anterior segle. Llavors tampoc tenien papers i emigraven per poder treballar i la resposta dels governs americans no va ser ni la represió ni la persecució.

Des de la CUP creiem que hem de tenir memòria històrica i també creiem que com habitants en el primer món hem de ser conscients que la immigració és provocada, entre d’altres motius, per culpa dels nostres governs i organismes transnacionals. Nosaltres com a gent del poble no podem donar l’esquena i negar els nostres drets a tots aquells vilatans i vilatanes que han vingut aquí per tenir un futur millor. Ningú emigra per gust i la millor manera per evitar la immigració és exigir que s’acabi l’imperialisme econòmic i polític del qual l’estat espanyol també n’és responsable. Sino anem al fons del problema sempre en surten guanyant els més poderosos al mateix temps que s’incita al racisme i la confrontració entre la classe treballadora.

Molins de Rei, a 28 d’octubre de 2009


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Només cal veure el vídeo per veure el menyspreu d'aquesta gent cap a la nostra nació, la nostra llengua i la nostra cultura. No són res més que colonitzadors.

Però bé continueu fent-li el joc aquesta gent i munteu una ONG d'amics dels immigrants.

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Que la immigració actual és un fenòmen vinculat al capitalisme global és evident, i que moltes persones que emprenen el dur viatge de la immigració són víctima de lleis restrictives també.

Tanmateix, trobo molt interessant l'aportació que fa l'humanista JOan Surroca a l'Agenda Llatinoamericana d'enguany, dedicada al nou socialisme del segle XXI. Esmenta que la immigració sempre ha existit i que el progrés de la humanitat en depèn, però que l'actual moviment massiu de persones no és bo ni pels països d'acollida i menys pels països receptors. L'emigració és necessària culturalment, econòmicament...però no ha de ser forçosa ni massiva, sinó voluntària en la mesura del possible.

Personalment penso que des de la CUP hem de centrar esforços en destacar el fet que el problema principal és el pròpi sistema econòmic que genera aquest fenòmen ( del qual se n'aprofiten els grans poders econòmics i polítics, fomentant la ma d'obra barata i el consumisme entre persones que no estàven acostumades al consum massiu) , un sistema econòmic del qual tots en som víctimes.

També cre que els partits polítics i grups econòmics poderosos ja han abordat el tema de la immigració des del punt de vista dels seus interessos i avui tant el PSC com PP ja tenen milers de militants nouvinguts: Un nou filó de vots que no están disposats a perdre. També CIU ha iniciat plans similars.

Crec que des de l'esquerra independentista hem de treballar per incorporar nouvinguts i nouvingudes al procés d'alliberament nacional perquè sens dubte molta d'aquesta gent pot simpatitzar amb la nostra causa i podem ser la porta d'entrada a la integració.

Tot plegat molt complexe però ens hi hem d'abonar, treballar plegats i intentar-ho.

Àlex Maymó i López ha dit...

Per l'anònim:

La persona que parla en el vídeo sap parlar català però a l'hora d'expresar-se en públic encara no té prou habilitat per fer-ho. És precisament una persona que en el seu país d'origen va demostrar ser una persona compromesa amb l'interès col·lectiu i ara als Països Catalans també és una persona implicada en les lluites socials.

Hi ha gent que parla en català i després son els primers en no respectar la nostra nació perquè per mi la nació no només és la llengua i la cultura sinó també tots els drets dels catalans i catalanes i la defensa del territori.

Colonitzador ho ets tu indirectament amb la teva actitut passiva davant de tots els governs i organismes transnacionals (i les multinacionals) que si que practiquen encara avui en dia el colonialisme en molts països del tercer món.

Que faria l'estat espanyol o el conjunt dels països rics sense interferir econòmicament o comercialment en cap país del tercer món? O potser només hem de voler els seus recursos però no les conseqüències d'aquest expoli?

Aina ha dit...

Totalment d'acord Àlex.
Jo no he pogut apreciar cap tipus de menyspreu cap a la nostra llengua i cultura en les paraules de la persona que parla en el vídeo, només pel simple fet que en aquest cas hagi escollit una altra llengua per a expressar les seves opinions. També em sembla una barbaritat extrapolar el que una persona pugui fer (que en aquest cas, repeteixo, segons la meva opinió no ho fa) a tota una comunitat de la que aquesta persona formi part. És a dir, l'anòmin jutja a tota "aquesta gent" segons el que ell ha apreciat en aquesta persona en concret.
Em semblen molt perilloses aquest tipus de conclusions i d'extrapolacions.
Penso que opinions com la de l'anònim alimenten la xenofòbia.
En canvi, jo també penso com en Jordi Navarro, que molts immigrants poden simpatitzar amb la nostra causa nacional, ja que la majoria dels seus països de procedència han patit els efectes de la colonització en el passat i/o pertanyen a minories ètniques. En definitiva, han patit els efectes d'una submissió forçada i poden simpatitzar més fàcilment amb les causes de les nacions sense estat.
També penso que la nostra solidaritat ha de ser la porta d'entrada de la seva integració.