dimecres, 19 de maig del 2010

Què no ens facin pagar la crisi!

Comentari radiofònic del regidor Àlex Maymó en l'espai Raó del Regidor del mes de maig de 2010 de Ràdio Molins de Rei.

Precisament demà es coneixeran amb exactitut les retallades socials que ha efectuat el govern espanyol i que acabaran repercutint totes les administracions. El resum per nosaltres és senzill: durant els últims anys hem viscut en una economia especulativa on uns quants s’han enriquit mentre la classe política no feia res per evitar la crisis que es veia a venir. Ara pagaran els efectes de la crisi, no pas els que l’han produida, sinó que la pagarem les classes populars.

El govern espanyol ha decidit retallar en 15.000 milions d’euros la despesa pública en partides com les pensions, els salaris dels funcionaris, les ajudes a la dependència, la cooperació internacional, la inversió pública o les subvencions a altres administracions com la municipal.

Els més de 6.000 milions que s’estalviaran amb la retallada de sous dels funcionaris, algun d’ells que amb prou feines passen o arriben als 1000 € de salari, es podrien estalviar recuperant els 6.750 milions que estan previstos pel Fons de Rescat Bancari.

També es poden estalviar 3.100 milions si es retiren les tropes espanyoles d’Afganistan, el Líban i Somàlia i si eliminem les partides d’investigació militar i compra d’armament per l’any 2010.

També es poden reduir 20.000 càrrecs de confiança polítics, amb la qual cosa ens estalviem uns 1.120 milions. Aplicant la premisa de la laicitat de l’estat també podem eliminar la casella de l’Església Catòlica de la declaració de renta i deixant de pagar els professors de religió a l’escola pública, cosa que suposaria un estalvi de 850 milions.

De mesures alternatives a les retallades socials n’hi ha encara més i demostren en definitiva que hi ha fórmules per fer pagar la crisi a qui l’ha provocada. Però no només es pot reduir la despesa, sinó que cal augmentar els ingressos, augmentant la pressió fiscal a les rendes del capital i perseguint l’evasió de diners a paradisos fiscals, per part d’empresaris, esportistes i famosos. El govern està encobrint tots aquests moviments deliberadament mentre es dedica a retallar els drets socials de les classes populars.

Aquesta nova crisi també ens hauria de servir per continuar exigint que l’estat controli directament sectors estratègics de l’economia com la banca i l’habitatge per garantitzar que la nostra economia no es basi en paràmetres especulatius sinó que tinguem una economia productiva basada en un equilibri racional entre la producció i el consum.

Per aconseguir tot això hem de ser la gent del poble, les classes populars, qui ens mobilitzem per exigir que totes aquestes mesures no siguin fetes contra el poble sino contra tots aquells que s’han enriquit amb el nostre treball durant tots aquests anys. Els grans poders fàctics, com la banca o grans multinacionals, ja han presionat als governs i han aconseguit ajudes escandalosament altes.

Si volem que ens facin cas ens haurem de mobilitzar, ja sigui amb una vaga general de debó i per tothom o sigui com sigui. Des de la CUP treballarem per ser al costat de tothom que surti al carrer.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt el que has escrit i com... els raonaments estan molt bé. Gràcies!

Marc Baix ha dit...

Molt be aquest article Alex! m'agrada molt com has plantejat el problema i les alternatives que ofereixes.
Tnc una pregunta: quina seria la millor manera d'aconseguir que els bancs i especuladors immobiliaris paguessin la crisi? pujar els impostos a les rendes mes altes es una manera, pero aixi tambe estas afectant a molta altres rics que no han creat la crisi (encara que tambe em semblaria be) i d'altra banda potser hi ha especuladors que mereixen pagar la crisi pero no s'han enriquit prou per veure's gaire afectats per aquesta mesura. Seria possible pujar els impostos nomes a la gent que ha guanyat diners especulant? com creus que es podria fer?
Gracies i records des d'Australia!

Àlex Maymó i López ha dit...

Amb l'actual sistema ecònomic és molt dificil fer pagar de veritat als especuladors i a qui ha creat la crisi. Com a mínim no se'ls ha d'ajudar ara després que hagin estat anys enriquint-se.

Ha d'haver-hi un canvi estructural i els sectors estratègics com la banca s'han de nacionalitzar.

Que vagi molt bé per Austràlia Marc!