diumenge, 31 d’octubre del 2010

Ara és l’hora, volem un nou mòdel de polítiques públiques d’habitatge!

La gent de la CUP sempre hem pensat que la dificultat d’accés a un habitatge digne és el principal problema dels molinencs i molinenques. Actualment s’ha iniciat el procés “participatiu” per redactar el Pla Local d’Habitatge (PLH). Després que inicialment l’equip de govern (IiE, ERC, CiU) ens hagués anunciat que el PLH estaria aprovat el juliol de 2009 ens trobem que ara, al setembre de 2010, ens han comunicat que volen aprovar-lo abans de les properes eleccions municipals. I tot això ho volen fer després de realitzar aquest procés suposadament participatiu, i quan parlem de suposadament és perquè només s’ha convocat a unes quantes entitats i sense cap tipus d’informació prèvia. Després d’uns tallers sectorials que només es reuniran una vegada, la redacció del document anirà a càrrec de la Comissió de Seguiment, que està formada majoritariament per tècnics i càrrecs electes del govern municipal.

A Molins de Rei s’han fet processos participatius molt més ben elaborats per decidir temes més secundaris, com la fisonomia d’una plaça. En canvi, quan el tema és molt més important pel conjunt de la població s’intenta que participi el mínim de gent possible. Nosaltres sempre hem cregut que la participació s’ha de basar en un bon procés d’informació prèvia per aconseguir que la gent hi participi tingui elements suficients per plantejar unes bones propostes i què també el poder decisió recaigui realment en la gent i no pas en òrgans controlats de forma àmplia per l’ajuntament.

Dit això, des de la CUP creiem que ara és el moment per apostar per un canvi clar en la política d’habitatge d’aquest ajuntament. I aquest canvi ha de combatre clarament l’especulació i per tant no podem continuar apostant per mòdels, com el de pisos de protecció oficial, que al cap dels anys acaben també en el mercat lliure.

Primer de tot s’ha de realitzar un cens d’habitatges buits amb l’objectiu final que aquestes vivendes acabin entrant al mercat de lloguer i també, perquè no, aplicar un recàrrec del 50% de l’IBI a aquells grans propietaris que utilitzen habitatges buits per especular.

Paral•lelament s’ha d’apostar per la rehabilitació del parc d’habitatge existent, especialment en el cas de vivendes en pitjor situació, aplicant mesures realment transformadores com la Masoveria Urbana: la propietat lloga per un preu simbòlic una vivenda a canvi que la rehabilitin i la mantinguin en bones condicions.

I per últim cal que l’ajuntament sempre mantingui la titularitat pública del sòl públic que destina a habitatge públic. Cal apostar pel lloguer de llarga durada, predominant als països nòrdics, on les persones s’agrupen en cooperatives amb dret d’ús per construir un edifici, en el que viuran tota la vida en règim de lloguer a preus molt assequibles però sempre la propietat de les vivendes serà de la cooperativa, per la qual cosa els pisos mai entraran en el mercat lliure i per tant no es contribueix a l’especulació immobiliària. (més informació a www.sostrecivic.org).

Aquestes son 3 mesures que contribuirien a anar canviant poc a poc cap a un mòdel que no es basi únicament en la propietat privada i, el més important, que no acabi contribuint amb l’especulació i amb un augment constant del preu de la vivenda. Des de la CUP farem un esforç per explicar-les abastament i què acabin formant part del PLH. Ara és l’hora de treballar per una vila amb un millor accés a una vivenda digne!


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Dedicado al "todo terreno".


MUY IMPORTANTE

El PSC hace públicos los informes técnicos que detectan graves irregularidades en la gestión económica y la contractación del Ayuntamiento

http://www.socialistes.cat/psc/Territoris/Molins-de-Rei/Actualitat/Noticies/El-PSC-fa-publics-els-informes-tecnics-que-detecten-greus-irregularitats-en-la-gestio-economica-i-la-contractacio-de-l-Ajuntament

Anònim ha dit...

".....Gràcies a persones com l'Enric, Molins ès avui un poble envejat a tota la comarca, i que duri........"

JA, JA, JA

http://www.socialistes.cat/psc/Territoris/Molins-de-Rei/Actualitat/Noticies/El-PSC-fa-publics-els-informes-tecnics-que-detecten-greus-irregularitats-en-la-gestio-economica-i-la-contractacio-de-l-Ajuntament

Anònim ha dit...

Despres de l'exitosa publicació dels informes per XAVIPAZ&ALEXMAYMO molt aviat es presentara un nou llibre que porta per títol
de la FRANK-MASONERIA A LA FRANK-MARRONERIA UN PEREGRINATGE PER MONTSERRAT

Mein Kampf per lo meu i per donar pel sac als molinencs