dimarts, 26 de febrer del 2008

El 9 de març no aniré a votar

Sempre he cregut que les eleccions son una farsa per fer creure a la gent que estem en un estat plenament democràtic. Votar cada 4 anys només serveix perquè t'acabis cremant o perquè et tornin a enganyar.

Per a mi la democràcia és el poder pel poble i això significa avançar cap a un sistema molt més participatiu. Ara el poder no és del poble sinó que es delega aquest poder a uns representants que s'escullen cada 4 anys amb el suport d'un potent aparell mediàtic i amb el suport econòmic dels poders fàctics.

Alguns podran dir perquè doncs ens vàrem presentar a les eleccions municipals. Doncs principalment perquè crec que s'han d'utilitzar els mecanismes electorals i la política institucional per fer de ressò dels moviments socials i de les lluites que sorgeixen des de la base. És bàsicament un instrument per fer arribar els nostres posicionaments a la població i això en el cas dels pobles i viles és més fàcil aconseguir-ho gràcies a la proximitat amb la gent.

Alguns diuen que és millor anar a votar perquè no torni el PP però a mi que voleu que us digui. Arriba a un extrem que ja m'és igual. El PP ja sabem el que va fer però és que el PSOE també hem vist que ha fet. En els últims anys la situació sobretot per al jovent ha empitjorat molt. El preu de l'habitatge ha pujat molt amb un govern del PSOE. La situació laboral també ha empitjorat per culpa de la precarietat, les reformes laborals i per la pèrdua del poder adquisitiu.

Des de la CUP de Molins de Rei ens hem adherit a la campanya de l'esquerra independentista per l'abstenció perquè creiem que l'abstenció activa és també una forma de lluita per deslegitimar aquesta falsa democràcia. Això si, no val de res no anar a votar si després no ens impliquem. Ens podem implicar de moltíssimes maneres: en el sindicat, en l'associació de veïns, en un col·lectiu ecologista, en l'okupació, en una entitat cultural, en l'associacionisme juvenil, .... i en definitiva cal implicar-nos en construir una societat més viva i combativa en defensa dels nostres drets com a persones en un món que cada cop és més injust. La passivitat només afavoreix als partits polítics tradicionals i als grans poders fàctics.

Bloc de la campanya 9 de març abstenció!

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo tampoc hi aniré.
Heu llegit "Cambiar el mundo sin tomar el poder" de John Holloway?
És interessant i fa pensar.

Àlex Maymó i López ha dit...

No l'he llegit i ara buscant pel google n'he trobat algunes ressenyes. Segurament deu ser molt interessant però últimament no tinc gaire temps per llegir un llibre sencer, però a veure si més endavant tinc temps.

Salut i gràcies per la recomanació!

Anònim ha dit...

Per què no voteu al PACMA, el partit antitaurí? Si esteu decebuts amb les 'persones polítiques'podrieu ajudar a d'altres animals.
Si no voteu, els polítics s'excusaran dient que la gent 'passa' de vellugar-se. Si voteu, ja es preocuparan de saber de quins partits s'han escapat els 'seus'vots.
Núria

Àlex Maymó i López ha dit...

Jo també em considero antitaurí però francament no comparteixo la idea de presentar-se a unes eleccions sense tenir una mínima possibilitat de treure representació o com a mínim treure bastants vots.

No poso en dubte la vostra bona voluntat però crec que és més rendible una abstenció força alta perquè demostra que hi ha molta gent que no creu en els polítics actuals.

Anònim ha dit...

Esta bé que cadascú pensi el que vulgui. Per això estem en democràcia... però hauriem de lluitar pels nostres drets encara que sigui amb partits minoritaris... hauriem d'evitar que continui aquest atac constant en contra els catalans. ens cal algú a Madrid que ens defensi. Per que si no... el menor dels nostres mals serà que l'escola torni a ser en castellà.

Àlex Maymó i López ha dit...

Jo soc de l'opinió que en molts casos és molt més important la mobilització popular que no pas la força que puguin fer 5, 8 o 10 diputats.

Un clar exemple ha estat el PHN, que va ser derogat per l'amplia mobilització popular ja que recordem que fa uns anys el Govern de Felipe González va proposar un trasvassament molt pijor que el proposat pel PP però en la situació actual van saber veure quina era l'opinió de les Terres de l'Ebre.

Sempre és difícil mobilitzar a la gent però més difícil és aconseguir alguna cosa a Madrid quan ets minoritari i la història ens ho ha demostrat.

Anònim ha dit...

Però si no hi tenim ningú representat segur segur que no aconseguirem res... i això durant 4 llargs anys.

Potser encara acabarem pitjor del que ja estem.

Àlex Maymó i López ha dit...

La teva opinió és respectable però jo soc encara menys optimista i crec que avui en dia a Madrid només s'hi pot anar a fer propaganda i poca cosa més.

Crec que tampoc ens convencerem i cadascú farà el que vulgui però crec que el més important és que conservem l'esperit crític i les ganes d'implicar-se socialment més enllà de les eleccions.

Anònim ha dit...

Quan sabem qui governa i amb quines condicions en tornarem a parlar.

Per cert per les municipals us vaig votar i ho tornaria a fer. Crec que feu una bona feina.

Anònim ha dit...

Si a les passades municipals hagués pensat com penses tu, pel que fa als grups minoritaris, no t'hagués votat. Sempre he votat pensant en tocar el voraviu als que ja sé que sortiran.

Continuo pensant que la teva abstenció va molt bé per a mantenir el bipartidisme.

Núria

Àlex Maymó i López ha dit...

Hola Núria,

El problema és que s'ha d'evitar que la gent es cremi i segurament molta gent de CiU i ERC no voten en aquestes eleccions perquè veuen que els partits catalans poca cosa han pogut fer a Madrid. A ERC el Sr. Zapatero els ha enganyat.

No penso que presentar-se a les generals sigui bo o dolent. Però si que crec que qualsevol formació política ha de treballar per tenir una base social força amplia i una militància estructurada i ben nombrosa.

Els partits de l'esquerra transformadora no tenim normalment cobertura mediàtica i per tant hem de tenir una base social que faci de corretja de transmissió de les nostres idees. Crec que és molt més prioritari anar construint això que presentar-se sistemàticament a les eleccions sense cap tipus de possibilitat d'èxit perquè els processos electorals també cremen molt a nivell de feina.

Anònim ha dit...

Estem a punt de votar (o no) els governants per 4 anys més, i m'han arribat aquestes dues postures que no son les que surten a la tele.

La dels escons insubmisos estaria bé. Si tothom que s’absté votés per ells, la meitat de la cambra tindria els seients buits!!!

http://esconsinsubmisos.blogspot.com/

L'explicació que dona la CGT també la veig molt encertada, però la dels ESCONS INSUBMISOS per mi és innovadora...si fossim molts seria genial...caldria anar-ho pensant.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/334382/index.php

Ens volen fer creure que no hi ha vida fora del PSOE i PP,quan la veritat és que N'HI HA I MOLTA.

El problema és com fer-nos sentir.

Anònim ha dit...

Ho sento,en el comentari anterior ha quedat tallada una adreça d'internet.

Torno a enviar-la:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/
334382/index.php

Salut

Anònim ha dit...

Als catalans, a Madrid,ens han enganyat per la cobdícia de CiU i sembla, repeteixo sembla, que reaccionen.

El més important és tenir les idees clares i marcar-nos un objectiu.

Qué és el que volem?. L'independència.
Com l'aconseguirem?
Dividint-nos en partidets i grupúsculs fins l'infinit? Unint-nos davant l'enemic?

Jo sempre he sentit allò de 'divideix i venceràs' i 'l'unió fa la força'.

Núria

Àlex Maymó i López ha dit...

Estic content perquè s'ha generat un debat molt enriquidor sobre aquest tema.

Dit això, continuo creient que s'aconsegueixen coses quan realment el poble està organitzat. Com que es parlava de la CGT crec que està clar que a nivell laboral sempre s'han aconseguit millores laborals amb la lluita sindical. Els polítics sempre han acabat cedint davant de les lluites sindicals quan han vist que tenien força.

En el tema de l'alliberament nacional és molt més important treballar per un moviment popular ben fort que dedicar molts esforços a presentar-se a unes eleccions quan la feina de tenir un moviment popular ben fort no s'ha fet, al menys tal i com caldria.

Per exemple, els bascos van aconseguir una abstenció molt majoritària en el referèndum de la Constitució i aquella abstenció va ser un èxit que sempre han pogut utilitzar per dir que aquella Constitució no els representa.

Anònim ha dit...

votar o no votar? aquesta és la qüestió....

les abstencions altes importen gaire als polítics?

quina es la finalitat de no votar?
expressar l'opinió contrària a la farsa politico-mediàtica de l'estat espanyol?

quina alternativa proposem com a grup social, que impulsa una abstenció activa?
l'organització en xarxa social? és possible eliminar la supraestructura institucional?

i si fem "memòria històrica"? la lluita de milers de persones per reconèixer el dret a vot? .... han canviat tant les coses? quanta gent que viu a Espanya - Catalunya (el teu veï/na) no pot votar? és just?

personalment encara em debato en aquestes i altres qüestions...les hores diran com es resoldran aquests dilemes dins el meu cap...

i de nou...votar o no votar?...aquesta és la qüestió... entre altres....

apá tu...ànims...que queda una setmana de bombardeig electoral!!!

Àlex Maymó i López ha dit...

Jo crec que molta gent de la que lluitava de debò no volien un sistema com el que tenim, on només es vota cada 4 anys i fan el que volen amb el nostre vot.

Evidentment partits com el PSOE, que es van moure molt poc durant el franquisme, perquè quasi no existien si que ja els hi està bé aquest sistema perquè prefereixen una societat desmobilitzada.

Segurament si molta gent que es va deixar la vida en la lluita contra el feixisme entre 1936 i el 1977 veiés el que passa ara pensaria que la seva lluita va servir de poc i que els polítics d'ara els han traicionat.

Trobo lamentable que el PSC-PSOE utilitzi una represaliada del franquisme en un spot electoral per demanar el vot. El PSOE en el franquisme no existia practicament i tenia molt pocs militants però al franquisme i a la socialdemocràcia no els interessava gens que el PCE monopolitzés el vot de l'esquerra i van subvencionar al PSOE perquè pogués treure uns resultats decents. Després el PSOE va pactar amb el franquisme una llarga llista de renuncies i traïcions a canvi de les poltrones.

Per aprofundir en aquest tema us recomano el llibre "No era això" d'Edicions el Jonc.

Javi ha dit...

Actualment existeix la tecnologia per a que cada ciutadà exposi les seves suggerències i la resta de ciutadans decideixin si es vàlida o no en temps real. Evidentment els "poders fàctics" faran tot el possible per a que això mai sigui una realitat. Actualment, no vivim en una democràcia. D'aquí a molts anys, es parlarà d'aquesta època com la de la neodictadura del capital.

Evidenment, no votaré ja que no té sentit votar en una dictadura.

I no cal que hem parleu de dictadures més bèsties. Son detalls que s'han pulit en aquesta neodictadura que vivim.

Àlex Maymó i López ha dit...

Es que estem en la dictadura dels mitjans de comunicació. Malgrat que internet pot significar una petita escletxa avui en dia sinó surts als mitjans de comunicació és com si no existeixes.

O algú es creu que per exemple Ciutadans hagués tret 3 diputats sense el suport mediàtic del Mundo i la COPE?