dissabte, 14 d’abril del 2007

PNV: Partido del Negocio Vasco

Portem unes quantes setmanes escoltant i veient a través dels aparells mediàtics de l’estat que l’esquerra abertzale tindrà de nou problemes per presentar-se a les eleccions municipals. Hi ha qui diuen obertament que no s’han de poder presentar i n’hi ha qui es posicionen en contra de la llei de partits però amb els fets demostren que ja els hi va bé. Dels primers poca cosa a dir, com a mínim son coherents amb la seva concepció de la democràcia encara que en nom d’aquest terme tan prostituït es puguin cometre tot tipus de barbaritats i dels segons doncs si que en vull parlar.

Estem parlant del PNV principalment. Són els majors beneficiaris en nombre de regidors i alcaldies si l’esquerra abertzale no es pot presentar. Fa 4 anys es van posicionar en contra de la llei de partits però després a l’hora de la veritat no van fer res per donar representivitat als milers de vots nuls provinents dels votants de l’esquerra abertzale.

Va ser especialment escandalós el cas de Lizartza. En aquest municipi de Gipuzkoa sempre havia guanyat amb majoria absoluta HB i l’any 2003 els vots nuls van superar ampliament la suma de tots els partits que si van poder presentar-se. El PNV va colocar com a cap de llista al sr. Egibar, que no és ni del poble, que és qui es va convertir en alcalde.

Al PNV li va bé que el conflicte basc es mantingui perquè així poden mantenir les seves poltrones i quotes de poder. Ja va passar amb el Pacte de Lizarra quan va ser el PNV qui va donar ordres perquè la seva militància deixés d’assistir a les assemblees locals del Pacte. El motiu és evident: Euskal Herritarrok havia obtingut un gran resultat electoral i havia quedat aprop del partit conservador. No interessava una situació de pau perquè això podia generar una situació com la d’Irlanda del Nord, on el Sinn Fein ha passat a ser la primera força política dels catòlics.

Els hi és igual que hi hagi més morts i més repressió perquè mentre això passa ells estaran com se’n diu popularment « chupando del bote ».

Espero que algun dia els interessos de les cupules dels partits polítics no pesin tant com ara i es pugui arribar a un acord democràtic pel conflicte basc. Un bon pas per anar caminant en aquesta direcció serien unes eleccions netes on tothom hi pugui participar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

però es que no veieu que sense el pnv no teniu res a fer? viviu un de l'altre. i no hi haurà independencia del poble basc sense ni un ni altre i sense EA.

José Antonio B.
Molins de Rei

Àlex Maymó i López ha dit...

El PNV segurament no vulgui mai la independència d'Euskal Herria perquè actualment no li interessaria econòmicament a l'empresariat basc patir una situació d'aïllament.

A mi personalment tampoc em serveix de res una independència en la qual no canviï res socialment. Jo no em considero independentista sinó que amb certes actituds m'hi obliguen a ser-ho ja que crec que si es respectés plenament la diversitat cultural i lingüística dins de l'estat no tindria cap problema en lluitar conjuntament amb altres pobles de la península per una societat més justa socialment parlant.

N'hi ha que només voldrien la independència si amb això aconseguissin formar part d'un estat més ric abandonant a la seva sort a les regions més empobrides i continuant imposant en el seu propi estat un sistema econòmic basat en la economia de mercat i el neoliberalisme.

Sobre aquest tema es podria parlar molta estona però crec que les diferències estan clares.

Anònim ha dit...

Estic amb tu alex: jo no busco arguments metafísics per reclamar la independència sino que vull la independència perque considero que el procés d'autodeterminació seria profitós ja que suposaria un avanç en l'autorganització de les classes populars que, de ben segur, es traduiria en millores socials.

I és per aquest motiu que la burgesia catalans no vol la independència ja que els interessa molt més les seves butxaques i que les coses es quedin com estan.

Si no, com s'expliquen els pactes amb el PP (CiU) i els acords de govern amb el PSOE (ERC)?

Per a ells la independència o l'autodeterminació, que ambdós partits han "demanat", només és un brindis a l'aire amb la intenció de captar més vots. Però a la hora de la veritat això "no forma part de les seves prioritats"

doncs això, que estic amb tu.

salut,
joan