dijous, 10 d’abril del 2008

15 anys de l'assassinat de Guillem Agulló

El diumenge 11 d’abril de 1993, de matinada, a ser assassinat amb armes blanques a una plaça de Montanejos Guillem Agulló i Salvador, jove independentista militant de Maulets. En aquesta agressió feixista també van resultar ferits dos companys seus. Tot i que diversos testimonis van reconèixer els atacants, la Guàrdia Civil va detenir i interrogar els companys del Guillem. Els assassins, sis coneguts nazis del barri de Marxalenes de València, van campar amb impunitat durant tres dies fins que el dimecres 14 es van entregar lliurement a la caserna de la Guàrdia Civil.

Nombroses organitzacions d'esquerres van denunciar que el mòbil del crim havia estat polític, ja que els joves que van intervenir en l'assassinat eren coneguts per la seva ideologia d'extrema dreta i espanyolista. Tots els partits polítics van condemnar els actes menys el PP i Unió Valenciana.

En el judici del cas, fet a Castelló de la Plana l'any 1995, el jutge condemnà un dels acusats, el confès i autor de les ganivetades Pedro Cuevas, a 14 anys de presó per homicidi i va absoldre la resta del grup. Pocs dies després, un dels acusats, Juan Manuel Sánchez, participà en una agressió amb navalla al barri del Carme de València. Dels 14 anys de condemna, Pedro Cuevas en complí 4 a presó, i, per a les eleccions autonòmiques del 27 de maig de 2007 es presentà a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional en el número 4 per Xiva.

Des d’aleshores ençà s’han comès desenes de crims feixistes que ha comptat amb la mateixa impunitat. En 15 anys, segons un informe publicant aquests dies, s’han comptabilitzat fins 75 assassinats amb motivacions feixistes a l’Estat espanyol (caracteritzades per l’espanyolisme, l’odi racial, el masclisme, la persecució de la dissidència...).

Aquest és un dels casos que demostra com la "classe política" només d'enrecorda de certes violències i com la Justícia Espanyola no és igual per tothom. Un assassinat amb arma blanca acaba comportant només 4 anys de presó després d'una condemna de 14 anys. El més greu però és la onada d'agressions feixistes que es donen especialment al País Valencià i que compten amb la impunitat de la policia i de l'estat espanyol.

Més informació:

1 comentari:

Anònim ha dit...

És l'estat espanyol i tota la seva cort i parafernàlia només compta uns morts, els que hi treu benefici polític.

BLUESBIKER