divendres, 25 d’abril del 2008

En Franki pot anar a la presó per "ultraje a España"

El passat divendres 18 d'abril els advocats d'en Franki van rebre la desestimació del recurs presentat davant del tribunal constitucional espanyol que ratifica la condemna de dos anys i 8 mesos de presó pel “cas de la bandera”. Després de casi gairebé dos anys d'haver-lo presentat ni se l'han mirat dient que “carece manifiestamente de contenido que justifique una decisión sobre el fondo por parte del tribunal constitucional”. L’entrada a presó, prèvia formalitat de citació i comunicació, es preveu en un termini obert d’unes poques setmanes.


Recordem que els fets es remunten a la Festa Major de Terrassa a l'estiu del 2002, quan una cercavila festiva que demanava la retirada de les banderes espanyola i europea del balcó de l'ajuntament va ser reprimit per agents de la policia municipal. Aquests agents mesos més tard van denunciar a dues persones com a responsables d'haver intentat despenjar la bandera i d'haver-los agredit. Aquesta denuncia va provocar que la fiscalia fes una acusació inicial pels delictes d'ultratge a espanya, atemptat a l'autoritat, lesions i desordres i demanés 3 anys i 6 mesos de presó. Cal denunciar també el paper de l'ajuntament per la complicitat i passivitat en els fets: permetent que la policia municipal redactés una denuncia desproporcionada com a resposta a la cercavila, assistint al judici com a part afectada per reclamar els diners que costava la bandera espanyola, i deixant que el procediment judicial es consolidés en una condemna ferma d'ingrés a presó.


El judici es va realitzar al setembre del 2004. Els agents que havien denunciat es van desdir de la seva versió anterior i només admetien la presencia d'en Franki a la cercavila i en cap cas manifestaven haver-lo vist despenjant la bandera o agredint als agents. És més, un dels agents va declarar uns dies abans davant del jutge que ell havia denunciat a en Franki perquè li havien passat el seu nom i cognoms escrit en un paper. Durant el judici no va existir cap més prova que demostrés la seva presencia al cercavila, ni en vídeos de l'ajuntament ni en fotografies de la premsa. Cal recordar també que l'ajuntament es va personar al judici per reclamar els 70 euros que valia canviar la bandera espanyola, ja que havia patit un estrip d'uns 4 cm per 10 cm.


La sentència es va saber al novembre del mateix any. Condemnava a en Franki a dos anys i 3 mesos de presó pels delictes de desordres i atemptat a l'autoritat i a una pena-multa de 9 mesos, que de no pagar-se sumaria la seva meitat en presó(4 mesos i mig). O sigui, el total serien 2 anys i 7 mesos i mig de presó. El jutge que va dictar la sentència va ser Enrique Rovira del Canto, un antic fiscal militar durant la dictadura que es va passar a jutge durant la transició. Aquest personatge va dictar la sentencia reconeixent que “no se podia acreditar la participación de los acusados en los hechos”, però com que segons la policia estaven allà, ho podien haver fet. En aquest judici es van vulnerar els drets fonamentals de defensa, no es va respectar la presumpció d'innocència, no va ser un judici just, no hi va haver cap prova que demostrés els delictes de que s'acusava,... En saber la sentència, es va presentar un recurs a la secció 2ª de l'audiència provincial de Barcelona, que el va desestimar al maig del 2005. En aquell moment la sentència va esdevenir ferma, i al superar els dos anys de presó significava un ingrés directe sense possibilitat de llibertat condicional. Gràcies a la mobilització popular es va forçar a l'ajuntament de Terrassa, que no havia fet res fins llavors(tot al contrari), a posicionar-se i aquest va presentar un indult. Aquesta petició va servir perquè el jutjat penal n. 2 aturés l'execució de la sentència, o sigui l'ingrés a presó. Un any després al març del 2006 l'indult va ser denegat i l'execució de la sentència es va activar novament. Una altra vegada la mobilització popular va pressionar al jutjat i aquest va acceptar aturar l'ingrés a presó mentre no es resolgués un recurs presentat al tribunal constitucional que demanava la anul·lació del judici. I finalment aquest any 2008 aquest recurs ha estat desestimat i, per tant ja no queda cap més organisme judicial a l'estat espanyol a on recórrer.


Tant el judici, com la sentència, com l'execució de la mateixa tenen una finalitat política, el que pretenen és donar un “càstig exemplar”, tant a en Franki com a la resta de persones actives, solidàries i compromeses amb les diverses lluites de Terrassa i d'arreu. Volen fer creure que a totes ens pot passar el mateix per tal de desactivar-nos políticament i desmotivar-nos personalment. Però del que no se n'adonen és que amb la repressió contra la dissidència no fan res més que augmentar les ganes de continuar lluitant i de denunciar les agressions que patim per part d'un estat capitalista i imperialista, i de la seva maquinària (policia, institucions, jutges, premsa,....) Perquè el govern i les institucions subordinades han optat per la via de la força i la repressió a l'hora de resoldre els conflictes polítics i socials, fem una crida a la RESISTÈNCIA i a la DESOBEDIÈNCIA CIVIL. No podem permetre que cap company més sigui fet presoner per dir el que pensa i actuar en conseqüència.


MANIFESTACIÓ EL 10 DE MAIG A LES 18:00h PLAÇA UNIVERSITAT (BCN)