dijous, 2 d’octubre del 2008

Resum del ple municipal de l'1 d'octubre de 2008

1- Reivindicacions dels treballadors/es municipals en el ple municipal

Abans del Ple municipal els treballadors/es municipals es van concentrar davant de l’ajuntament per denúnciar que la negociació del conveni laboral es troba congelada davant de la negativa de l’equip de govern a negociar un increment del 2% dels salaris.

Des de la CUP donem suport a la reivindicació d’un augment del 2% en el salari dels treballadors/es perquè aquest és el diferencial en el poder adquisitiu que han perdut degut a les diferències entre l’IPC Català i l’IPC estatal. Trobem que l’ajuntament no pot utilitzar l’IPC Català a l’hora de cobrar els impostos i taxes i en canvi apliqui l’IPC estatal a l’hora de pagar els salaris dels seus treballadors/es. Entenem que la majoria de la plantilla cobra sous inferior al sou mig a Catalunya i per tant cal ajudar sobretot a aquests treballadors a mantenir el poder adquisitiu. Aquesta actitut de l’equip de govern contrasta amb l’augment de més del 33% dels sous dels polítics.

2- Aprovació de les Tarifes de la Fira de la Candelera 2009

El nostre posicionament davant l’augment de les tarifes de la 158ena Fira de la Candelera va ser l’abstenció. Des de l’equip de govern es va justificar l’augment, que en la majoria dels casos oscila entre el 9% i el 21%, per afrontar l’augment de costos en matèries com la prevenció de riscos laborals en el muntatge i desmuntatge o com la instal·lació elèctrica.

Des de la CUP podem entendre que es repercuteixin als firaires aquests augments de costos però des de l’equip de govern no s’ha elaborat cap estudi de costos per justificar aquest augment en concret. Com que l’única manera de saber si era necessari un augment tan gran serà esperar a la celebració de la Fira no podem donar suport a aquest augment i per tant vàrem abstenir-nos.

3- Moció del Grup Municipal de CiU d’adhesió a la declaració de la comissió municipalista de Catalunya sobre el finançament local.

El posicionament de la CUP davant d’aquesta opinió va ser l’ABSTENCIÓ perquè entenem que aquesta declaració pactada entre CiU, PSC, ERC i ICV no son res més que bones paraules que se les endurà el vent. Creiem que aquest tipus de moció només serveixen per rentar la imatge dels mateixos partits polítics que tenen responsabilitats de govern a la Generalitat o a l’Estat Espanyol, quan en la realitat porten anys sense solucionar el problema del finançament local. Des de la CUP no participarem en aquesta farsa ja que entenem que en els partits polítics parlamentaris no existeix independència de criteris en les seves seccions locals i no s’ha prioritzat mai la millora del finançament local alhora de negociar la participació d’aquests partits en els diferents governs on hi participen.

També entenem que el finançament local no ha d’anar lligat al debat del finançament autonòmic perquè depèn d’un Estatut d’Autonomia que ja s’ha demostrat que no representa cap avenç afectiu en els drets nacionals i socials del nostre poble. Des de les CUP sempre hem apostat pels municipis com a entitat més propera a la ciutadania i creiem que la construcció d’un país socialment just i nacionalment lliure passa pel reforçament en tots els àmbits del poder municipal.

4- Moció de l’Alcaldia relativa a la Jornada mundial pel treball digne.

El posicionament de la CUP davant d’aquesta moció va ser l’ABSTENCIÓ. Aquesta moció presentada pels sindicats CCOO, UGT i USOC demanava un treball digne i de qualitat en tot el món alhora que reclamava el dret de tots els treballadors/es a organitzar-se en defensa dels seus drets laborals. Des de la CUP estem d’acord amb aquests objectius però entenem que aquesta moció no concreta mesures efectives per aconseguir aquests objectius tant a casa nostra com a la resta del món.

Des de la CUP no compartim el model sindical i l’estratègia de les cúpules sindicals d’UGT i CCOO. S’ha demostrat en exemples recents com els 660 acomiadaments a SEAT o la lluita dels Autobusos de TMB que aquests sindicats han estat més aprop dels interessos de la patronal i de la classe política que no pas dels treballadors i treballadores.

Creiem en un mòdel sindical que lluiti contra l’actual model capitalista perquè entenem que és bàsic abolir el capitalisme per aconseguir que es respectin els drets laborals a tot el món. Aquesta lluita comença per combatre activament directives com la de les 65 hores convocant una vaga general a nivell europeu davant d’aquesta nova agressió a la classe treballadora.

5- Moció del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular sobre el posicionament davant dels últims fets ocorreguts a Euskal Herria.

Un cop més el grup municipal de la CUP s’ha mantingut ferm en la defensa del diàleg i la negociació per aconseguir un escenari de pau i llibertat a Euskal Herria. Davant de la declaració institucional de rebuig a l’últim atemptat d’ETA presentada per l’alcalde Ivan Arcas des de la CUP vàrem presentar en forma de moció un redactat alternatiu de declaració institucional.

Des de la CUP creiem que s’ha de tractar el conflicte basc des d’una òptica global i parlant de totes les violències que existeixen en el mateix i no entenem perquè hi ha partits polítics que prefereixen pactar una declaració institucional amb partits polítics com el PP i el PSOE, que tenen implicació directa en aquest conflicte. La CUP mai participarem en declaracions institucionals que tenen com a objectiu legitimar polítiques antiterroristes que no busquen la pau sinó pas l’allargament del conflicte.