dimecres, 21 de gener del 2009

Article publicat a La Directa sobre la carretera prevista a Sant Feliu de Llobregat

Una carretera creuaria zones incloses dins el Pla Especial d'Interès Natural i la Xarxa Natura 2000

El primer tinent d'alcalde de Sant Feliu va ser imputat amb Paz Dorado pel frau al Forcem

El constructor i president de la Confederació d'Empresaris del Baix Llobregat, Paz Dorado, promou la modificació del Pla General Metropolità en una zona de 71 hectàrees dins el parc de Collserola i als seus voltants. L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) va aprovar inicialment la proposta el 2 de desembre de 2008. Aquest projecte afecta el Torrent del Duc, la Riera de la Salut i Mas Lluhí i incideix al terme municipal de Molins de Rei. El projecte ha estat informat favorablement pel Consorci del parc de Collserola, encara que algunes peces es troben dins el parc de Collserola i una carretera creuaria zones incloses dins el Pla Especial d'Interès Natural i la Xarxa europea Natura 2000. El document proposa reduir 26 hectàrees de parc forestal de conservació i substituir-les per 35 hectàrees de parcs i jardins urbans, augmentar set hectàrees el sòl industrial i generar nous vials d'accés a la cimentera Sanson, equipaments i 20.700 metres quadrats d'habitatges. El document es troba exposat al públic i el termini per a presentar al·legacions finalitza el 24 de febrer. Diferents entitats ecologistes han mostrat la seva preocupació davant el que qualifiquen com “un altre despropòsit a Collserola abans de la declaració del Parc Natural que no arriba mai i que servirà de poc”.

Companys de frau
El president de la Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat està imputat per un presumpte frau en els ajuts a la formació d’ocupació per valor d’1,39 milions d’euros. És curiós que el primer tinent d'alcalde de la capital del Baix Llobregat -governada per un pacte entre PSC i CIU- sigui un altre imputat en el mateix cas de frau a les subvencions al fons europeus FORCEM: l'exdiputat al parlament Josep Lluís Fernández Burgui, lider comarcal d'UDC. Una professora d'aquests cursos va declarar al Jutjat d'Instrucció número dos de Cornellà de Llobregat el 2002 que Fernández Burgui anava a la seu de la Confederació d'Empresaris a reunir-se amb el seu president que era qui lliurava al polític d'UDC cada mes un xec per l'import de 350.000 pessetes sense que aquest, metge de professió, fos el metge de l'empresa. A les declaracions judicials s'extreu que Paz Dorado presumia que la meitat dels cursos impartits que el Departament de Treball concedia anava a parar a la seva butxaca. La professora també va explicar que Dorado es reunia sovint amb dirigents d'Unió Democràtica, alguns d'ells responsables del Departament de Treball com el diputat al Congrés Josep Sánchez Llibre o els llavors alts càrrecs Lluís Gavaldà i Juan Martín Toribio. Ella mateixa va afirmar que Paz Dorado havia pactat amb l'antic Director General d'Ocupació, Lluís Gavaldà, un paquet de 250 milions de pessetes anuals de subvencions. A Gavaldà se li acumulava la feina doncs també va ser imputat en el cas Pallerols pel qual presumptament es finançava de manera irregular a UDC a través dels cursos de formació.

Altres actuacions de Paz Dorado
Paz Dorado és el gerent i administrador únic de Global Inversiones Europeas (GIE), una societat amb diverses empreses filials com les dues que promouen aquesta urbanització a Collserola: Promoción del Duc Sant Feliu SL i Promoción del Sardanet Sant Feliu, SL. A l'espai natural de la muntanya de Montbaig (Sant Ramon) a Viladecans la plataforma Salvem Oliveretes va denunciar que GIE havia comprat terrenys agrícoles protegits i no urbanitzables situats sobre la Ronda de Cornisa i projecta complexos residencials. Una altra empresa de l'entramat empresarial de Paz Dorado va fer l’estudi i la redacció del POUM de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) l’any 2005. Darrere seu, GIE està construint el nou barri d’aquesta població, Can Bargalló. També va projectar un parc empresarial de 52 hectàrees a l'Albi (les Garrigues) que triplicava la superfície del nucli urbà aprovat pel govern local de CiU.

Un altre fet denunciat per l'oposició a Sant Feliu i on apareix Paz Dorado és el lloguer de la Sala Ibèria. IC denuncia el retrocés democràtic que representa el fet que l’equip de govern tregui de manera sistemàtica els temes importants del debat al ple municipal. Com a exemple d’aquesta actitud d’opacitat, hi ha l’acord de lloguer de la Sala Ibèria per un import de 12.000 euros mensuals. Aquest lloguer amb opció de compra ses va acordar en una junta de govern, sense donar opció a l'establiment d'un debat amb transparència en el marc del ple municipal i sense poder tractar del procediment a través del qual s’ha optat formalitzar l’acord amb la intermediació de Paz Dorado. IC es queixava que no van poder opinar sobre aquest punt, ni tan sols votar-lo, “per voluntat política de l'alcalde Vázquez i el primer tinent d'alcalde Fernández Burgui”.

Que ha fet la CUP de Molins de Rei al respecte?
Ahir a la Comissió Informativa de l'Àrea de Sostenibilitat i Territori (SIT) vàrem preguntar quin posicionament prendrà l'Ajuntament de Molins de Rei. Se'ns va explicar que presentaran al·legacions al projecte ja que per exemple no han fet ni un Estudi de Mobilitat ni Estudi d'Impacte Ambiental.

L'ajuntament ha fet un estudi propi de mobilitat que diu que aquesta nova carretera tindrà 40.000 vehicles al dia. També se'ns va informar que el Ministerio de Fomento no tenia coneixement d'aquest projecte.

Des de la CUP seguirem d'aprop el tema per tal que l'Ajuntament mantingui aquesta oposició al projecte en el que es refereix a l'afectació a Molins de Rei però també donarem suport a les mobilitzacions contra tot el projecte ja que representa una nova agressió a Collserola.