dijous, 10 de gener del 2008

Sopar tertúlia amb Ramon Tremosa

El passat dimarts 8 de gener de 2008 es va celebrar a la Bodegueta un sopar-tertúlia sota el títol "Les infraestructures: Per on circularà el futur dels Països Catalans?" L'acte fou organitzat per l'Ateneu Mulei i comptà amb la intervenció de Ramon Tremosa, professor del Departament de Teoria Econòmica de la UB, i col·laborador del diari Avui i el setmanari El Temps.

L'últim llibre d'en Ramon Tremosa és Catalunya serà logística o no serà (Ed. 3 i 4, 2007). Ramon Tremosa va explicar com davant de la globalització quines possibilitats i problemes es pot trobar el nostre país, i com ell creu que la logística a través de l'arc mediterrani pot i ha de ser la sortida d'èxit econòmic per casa nostra com ho està sent a Flandes, i com amb l'ajuda de les empreses que veuen la nostra potencialitat es podrà combatre i superar les traves de l'Estat espanyol.

L'acte el vaig trobar molt interessant perquè al cap i a la fi és l'economia el que acaba condicionant en molts casos la nostra societat. La meva intenció no és fer un resum de tot el que es va dir perquè es van donar moltes dades interessants sinó que us emplaço a visitar la web d'en Ramon Tremosa, on hi trobareu molta informació o podeu llegir-ne el llibre.

Al sopar-tertúlia hi van assistir 30 persones, que van aguantar fins a dos quarts d'una de la nit escoltant l'interessant debat que es va produir. Entre els assistents hi havia una notrida representació de formacions polítiques com ERC, ENMR i la CUP i també d'associacions com el BOTMOL, entre d'altres.

Jo a nivell personal i la CUP com a formació política d'esquerres no tenim un mateix model de sistema econòmic i de societat que en Ramon Tremosa però sempre és interessant escoltar altres punts de vista i en alguns punts si que podem estar d'acord en que l'estat espanyol posa traves al desenvolupament dels Països Catalans. Evidentment, una altre discussió seria quin és el millor sistema ecònomic no només a nivell local sinó a nivell global per tal de garantir els drets de les persones i dels pobles a viure amb dignitat i llibertat.