divendres, 17 d’abril del 2009

La CUP de Molins de Rei participa en el debat sobre la campanya Decidim.cat

El passat dijous 16 d’abril de 2009 la CUP va participar en el debat organitzat per l’Ateneu Mulei en torn a la campanya Decidim.cat, plataforma de regidors/es i alcaldes/esses pel dret a decidir. A l’acte va intervenir-hi el regidor Àlex Maymó donant a conèixer la posició de la CUP, com també ho varen fer diferents regidors de la resta de grups municipals.

Des de la CUP es va recordar com vàrem votar a favor del manifest de la campanya presentat com a moció en un ple municipal perquè enteníem que no podíem estar en contra de la majoria de coses que s’hi diuen però creiem que és un text ambigu i en el qual no es parla de la falsa transició democràtica, que en gran part és l’origen de l’actual situació. Tampoc creiem en un model de societat continuista amb l’actual sinó que apostem per una transformació real al servei de les classes populars.

La CUP Nacional de moment va decidir no participar en aquest òrgan de càrrecs electes per què s’entèn que no es pot confiar en partits polítics com CiU, ERC o ICV i per tant se’ls hi ha d’exigir un compromís real abans de poder confiar-hi. I no hi confiem què creguin de debò en el dret a decidir perquè a casa nostra no s’aplica aquest concepte a l’hora que la ciutadania pugui participar en la presa de decisions importants com en política d’infraestructures (TAV, MAT, Tunel de Bracons,…), en política energètica (nuclears, energia eòlica, …) o en molts altres conflictes que enfronten la societat civil amb les institucions. Tampoc aquest òrgan creu decididament en els Països Catalans.

L’aposta de la CUP ha estat, és i serà una Assemblea de Regidors/es dels Països Catalans que es basi en:
  • La defensa del dret d’autodeterminació a tots els nivells, que passa per treballar per l’autoorganització de la societat catalana i dotar-la d’eines per poder decidir també com ens volem organitzar socialment entre tots i totes.
  • Apostar clarament pel conjunt de la nació catalana, i per tant apostar pels Països Catalans treballant en la línia de recuperar la cohesió territorial.
  • Exercir de contrapoder de les actuals institucions i treballar en tots els àmbits i per tant evitar que tingui un simple caràcter simbòlic. Cal que aquesta assemblea sigui la institució nacional basada en el municipalisme com a eina per apropar el poder de decisió al poble.

Igualment seguirem molt d’aprop l’evolució d’aquesta iniciativa i no tindrem problemes en col•laborar en les campanyes concretes que ens semblin positives. Per altra banda creiem que la nostra gran contribució a la lluita per l’alliberament nacional passa per consolidar el projecte de la Unitat Popular, que ens permetrà continuar apropant a sectors socials mobilitzats cap a l’independentisme gràcies al treball de base del dia a dia.

9 comentaris:

Adam Majó ha dit...

Hola Àlex,

A mi també m'agradaria que existís una assemblea de regidors i regidores per l'autodeterminació com la que tu descrius, però els Països catalans som més de 20.000 regidors, i montar una assemblea d'aquestes característiques amb els 50 o 60 que podríem reunir entre la CUP i candidatures properes, no cerc que tingués massa sentit. És per això que em sembla que hauríem de treballar dins la plataforma que més s'apropa a allò que nosaltres voldríem; en aquest cas, Decidim. cat. Ser-hi, precisament, per intentar moure-la cap allà on nosaltres, i molta més gent, voldríem. Per introduir-hi un programa social de mínims, per fer-la extensiva al conjunt del país/països (de fet ja hi ha alguns regidors de les illes i el PV) i per empenya-la cap a l'inevitable trencament amb les legalitats constitucionals espanyola i francesa.
Salutacions des de Manresa

Anònim ha dit...

Cal dir que la plataforma decidim.cat no em creava cap tipus d'espectació. Pensava i potser penso que serà una més dins les 300.000 plataformes que sabem crear els catalans. Malgrat tot l'energia del ponent Jordi Fàbrega, alcalde de St. Pere de Torelló, em va despertar cert interès. Potser tots els regidors que s'han allistat en aquesta plataforma no tindran l'energia i els ideals suficinetment clars com per poder capitenejar aquesta plataforma. No m'imagino l'alcalde Ivan Arcas dient el que explicava ahir el sr. Jordi Fàbrega. Malgrat això pugui quedar en no res, potser si que fóra bo que els regidors de la CUP hi participéssin. Les polítiques socials, ambientals etc,... potser ens separen però la possibilitat de poder algun dia celebrar una consulta popular ens hauria d'ajuntar. És cert que tot pot acabar derivant o denigrant-se amb el anys, però sempre si és a temps a sortir.

És cert que no podem confiar gaire amb aquests partits polítics, però tampoc no és que siguem una majoria aplastant com per creure'ns que sense el suport d'altres aconseguirem els nostres objectius.

Jo no m'atabalaria gaire, igual com presentar-nos al parlament, és un front més de lluita, potser no prioritari, però de ben segur que interessant on se'n podrà treure força experiència i coneixaments.

Apa!!

Anònim ha dit...

Això de l'Assemblea de Regidors és inútil, inviable i sectari, on hem de ser és allà on un ciutadà de carrer té assumit com a òrgan de govern i allà on es prenen les decisions, al Parlament!

salut

Àlex Maymó i López ha dit...

Bones,

Començaré per l'últim comentari dient que jo si que crec que una assemblea de regidors/es dels Països Catalans hauria de ser un òrgan molt més legítim que no pas els Parlaments actuals, que estan molt allunyats de la ciutadania.

Jo dubto però que ara per ara la CUP tingui la capacitat per poder fer que una assemblea formada per 1.200 regidors/es segueixi les línies marcades per 22 regidors/es (que son els que tenim).

Tots i totes sabem la feina que tenim totes les CUP per anar consolidant i fer créixer el nostre projecte i no crec que sigui prioritari participar en un òrgan que no sabem com evolucionarà.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló és d'un partit independent que pertany a la marca electoral d'ICV a nivell municipal. El problema no és que ell s'ho cregui o no sinó que les cúpules de CiU i ERC s'ho creguin de debó. No crec que la CUP hagi de dependre de la voluntat d'aquestes dues formacions, que tantes vegades ens han demostrat que prioritzen les responsabilitats de govern davant de l'exercici del dret a decidir.

De totes maneres ja veurem com evoluciona però sempre hem de tenir present que la CUP té com a un dels seus objectius l'assemblea de regidors que explico en l'article. Ara és inviable evidentment però la millor manera d'arribar-hi algun dia és continuar treballant al dia a dia en el reforçament del nostre projecte.

Salut!

Anònim ha dit...

Estic plenament d'acord amb l'argumentació de l'Alex.

Diuen que "el movimiento se demuestra andando" i això és precisament el que fa la CUP i no cap altre formació política de Molins.

Ajuntar-se amb uns partits com CiU, Iniciativa o ERC que ja hem vist com estan completament entregats al gran capital, sería un malbaratament d'energía que de moment no ens podem permetre.

Anònim ha dit...

Interessant article de Victor Lapuente al diari "El País" que aclareix moltes de les coses que passen als ajuntaments i a les institucions públiques.
Copio el començament de l’article i el link

¿Por qué hay tanta corrupción en España?
La principal causa de los escándalos es el alto número de cargos de designación política en las instituciones nacionales, autonómicas y locales. Son redes clientelares que viven de que su partido gane las elecciones...

http://www.elpais.com/articulo/opinion/hay/corrupcion/Espana/elpepiopi/20090327elpepiopi_12/Tes

Guillem ha dit...

He fet una crònica de l'acte, amb l'explicació d'en Jordi Fàbrega de Decidim.cat, les exposicions dels regidors i el debat final
Crònica del debat sobre Decidim.catSalut!

Anònim ha dit...

Què bonic això dels venuts al capital! Suposo que s'hi haurà d'afegir en aquesta llista d'ara en endavant la CUP de Vilafranca que ha entregat l'alcaldia a CiU i per més inri a un tio sospitos de corrupció!

Àlex Maymó i López ha dit...

Per al company de l'últim comentari he fet un article i si vols en parlem allà. Salut!