dimarts, 9 de juny del 2009

Eleccions europees: resultats II-SP a Euskal Herria

Sobre els resultats d'Iniciativa Internacionalista (II-SP) a aquestes eleccions europees crec que cal analitzar molt positivament els resultats obtinguts a Euskal Herria. I això ho dic tant pel fet que hem aconseguit trencar el setge de la Llei de Partits com pels bons resultats assolits gràcies a la feina de l'esquerra abertzale, que ha tornat a demostrar la seva força real.

A excepció de les últimes eleccions municipals del 2007, on només van deixar presentar a ANB en alguns municipis, feia bastants anys que l'esquerra abertzale no podia concòrrer a unes eleccions. En aquesta ocasió ho han fet demanant el vot per II-SP i no pas amb els seus propis candidats/des però és bastant evident que han sapigut mobilitzar gran part del seu electorat.

A la comunitat autònoma d'Euskadi han obtingut 115.281 vots (15,90 %) i a Nafarroa han obtingut 22.985 vots (11,46 %). En el conjunt d'Euskal Herria doncs han obtingut 138.266 vots.

A Euskadi han obtingut els següents percentatges per herrialde:
  • Gipuzkoa 52.181 vots (23,42 %)
  • Bizkaia 52.477 vots (12,95 %)
  • Araba 10.623 vots (10,92 %)
Aquestes son les dades oficials del Ministeri de l'Interior però falten alguns vots que els han otorgat a altres partits polítics com el POSI, que sorprenent ha tret molt vots en feus tradicionals de l'esquerra abertzale (veure notícia)

Els resultats a Euskal Herria son molt bons percentualment ja que des de 1999 l'esquerra abertzale no assolia uns percentatges com aquests i demostra un cop més que la il·legalització no els hi ha restat suport popular. És cert que el vot nul que han demanat en algunes eleccions no ha assolit aquests percentatges però el motiu era que parts els votants apostaven per altres formacions polítiques com EA o Aralar i ara que poden tornar a votar ho han fet per l'esquerra abertzale.

EA i Aralar en les eleccions europees del 2004 van assolir entre els dos 82.248 vots i ara han assolit 54.955 vots i per tant han perdut 27.293 vots, que representa una pèrdua del 33%.

El cas de Nafarroa (Navarra) és especialment significatiu perquè es deia que l'esquerra abertzale havia perdut molta força davant del nacionalisme que representava Nafarroa Bai (Aralar, EA, PNV) i ara s'ha demostrat que continuen sent la força majoritaria abertzale. Els tres partits que integren Nafarroa Bai han sumat un percentatge del 8,78 % mentre que II-SP ha obtingut un 11,46 %.

Esperem que aquests resultats facin recapacitar als partits majoritaris i apostin de nou per un procés de negociació ja que per la via de la repressió no aconseguiran debilitar el suport social de l'esquerra abertzale.