divendres, 17 de setembre del 2010

Ara hi ha presses per aprovar el Pla Local d'Habitatge

Ahir dijous 16 de setembre ens van presentar als grups de l'oposició el procés participatiu per elaborar el Pla Local d'Habitatge (PLH). D'entrada dir que a finals de 2008 ens havia promès el mateix equip de govern que el PLH estaria aprovat pel ple abans del juliol de 2009. Estem a setembre de 2010 i ara iniciem el procés. Ahir se'ns va dir que es volia portar a la seva aprovació en un ple abans de les eleccions municipals del proper mes de maig.

En la negociació del Pla d'Actuació Municipal (PAM) pel període 2008-2011 des de la CUP vàrem aconseguir que l'equip de govern es comprometés a aplicar nous mòdels d'habitatge públic per aconseguir un mòdel d'habitatge que no fomentés l'especulació. De moment això no s'ha acomplert ni tampoc sabem res del reglament d'habitatges desocupats per fomentar el lloguer, proposat en una moció de la CUP aprovada en el ple.

Ahir se'ns va presentar la intenció de l'equip de govern de realitzar un procés participatiu que estaria controlat per una Comissió de Participació Ciutadana integrada per:
- 6 representants dels grups municipals
- la regidora d'Habitatge
- 4 tècnics municipals
- 2 representants de les AVV
- 1 representant de les AMPA
- 1 representant d'ACOSU

Per tant, dels 15 membres previstos, només 4 seran del teixit associatiu i la resta seran càrrecs polítics o tècnics de l'ajuntament. Tot un exemple del que no és participació ciutadana. Des de la CUP vàrem exigir que també es tingués en compte altres sectors de la vila, com el jovent, que és un dels principals afectats per la manca d'habitatges a peru digne.

El procés participatiu es vol fer a corre cuita per tenir elaborat el PLH abans de les eleccions i així els caps de llista de l'equip de govern podran omplir-se la boca en els mitings que han fet un Pla Local d'Habitatge.

Per altra banda, el procés participatiu és molt poc participatiu ja que es preten realitzar 5 tallers per separat:
  • Taller amb polítics
  • Taller amb tècnics de l'ajuntament
  • Taller amb associacions de veïns i veïnes
  • Taller amb AMPAs
  • Taller amb joves, gent gran i discapacitats
En aquests tallers se'ls hi informarà del PLH i el mateix dia la gent haurà de fer propostes i treure'n conclusions. Després la Comissió de Participació (controlada per l'equip de govern amb una majoria molt àmplia) gestionarà la redacció del document i només es tornarà a convocar a la ciutadania en una sessió de retorn per validar el document ja redactat.

La gent que assisteixi a aquests tallers haurà de presentar propostes a una diagnosi del problema que acabaran de conèixer en aquell moment i per tant dificilment tindran temps de fer les seves aportacions sinó tenen l'oportunitat de participar en una segona sessió on també puguin debatre les propostes amb els altres sectors del teixit associatiu.

La impressió que em queda és que es fa aquest procés perquè la llei ho obliga i l'únic que es farà és agafar a la gent en tallers diferents perquè facin alguna aportació cadascu per la seva banda però amb presses i així no els hi desmonten gaire el PLH que ja deuen tenir ben pensat i després ja s'encarregarà l'equip de govern de redactar com vulgui aquest Pla.

Està molt bé consultar per àmbits que en pensa la gent depenent de les seves problemàtiques particulars però després s'ha de fer un debat entre tothom per contrastar opinions i arribar a conclusions generals. Això sembla que no ho volen fer i l'únic que vol l'equip de govern és utilitzar a unes quantes entitats per justificar que han fet un procés de participació ciutadana.

Des del 2008 s'han estat adormint amb aquest tema i ara volen fer-ho de pressa i malament. Així que la CUP vàrem demanar que es refés aquest procés participatiu i que no hi hagi pressa en aprovar això abans de les eleccions. Sembla que ho vulguin fer de pressa perquè així es plantejaran propostes com les de sempre, que no fan res per intentar combatre l'especulació immobiliaria que estem patint des de fa molts anys.

1 comentari:

Autogestió ha dit...

Des del meu punt de vista tens tota la raó amb les teves reflexions.
La pregunta és: Què fer per contrarrestar tanta manipulació?
Si els ciutadans no ens posem les piles ens donaran pel sac tan com voldran, o sigui que reunions paraleles a la plaça de la vila i debatem el que volem , que ja som grandets per esperar que els altres ens resolguin els problemes.
Ànims, que pitjor que el govern actual no ho farem, home!!!